Pardubice: Dvoukolový systém zápisů se osvědčuje

29.04.2015 16:00

Pardubicím se osvědčuje dvoukolový zápis do mateřských škol. V prvním kole začátkem dubna školky přijímaly pouze děti, které do konce srpna tohoto roku dosáhnou věku tří let. Přijati byli prakticky všichni přihlášení tříletí předškoláci. Mladší děti mohou rodiče do mateřských škol hlásit ve druhém kole zápisů.

Pardubice: Dvoukolový systém zápisů se osvědčuje
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„V minulosti, kdy se konaly zápisy v jediném termínu, se stávalo, že se nám do mateřských škol dostalo poměrně dost dvouletých dětí, ale některé tříleté, kterým je předškolní vzdělávání podle zákona zpravidla určeno, ne. Jsem rád, že se změna systému přijímání dětí osvědčila. Umožnila nám v mateřských školách umístit všechny do září tříleté pardubické děti s výjimkou těch, jejichž rodiče preferují jedinou školku a jsou ochotni počkat, až se v ní uvolní místo,“ řekl náměstek pardubického primátora zodpovědný za školství, Jakub Rychtecký. „Ve druhém kole, které se uskuteční 27. května, budou přijímány přihlášky dětí mladších. Je pro ně k dispozici zhruba 340 volných míst,“ dodal náměstek. 

Celkem nabízely mateřské školy zřizované městem Pardubice v prvním kole zápisů 1 000 volných míst. Žádný z rodičů neprojevil zájem o přihlášení dítěte do MŠ Hostovice, zbývajících 31 mateřských škol přijalo 1 048 žádostí, z nichž některé byly duplicitní na několika školkách. Rodiče tak hlásili do školky 739 dětí. Největší zájem byl o umístění dětí do předškolních zařízení na Dukle a na Višňovce, naopak nejmenší zájem byl, kromě nulového v Hostovicích, v polabinských školkách. Zavedení nového systému umožnilo zařadit do předškolního vzdělávání všechny tříleté a starší děti s výjimkou 17 dětí mimopardubických a osmi dětí, jejichž rodiče trvají na umístění dítěte ve vybrané školce a budou čekat, zda se v ní během roku neuvolní místo. 

Pro druhé kolo zápisů je ve 27 mateřských školách připraveno téměř 340 míst. Stále však nejsou vyřešeny odklady školní docházky u některých předškoláků, takže volných míst může být ještě více. Druhé kolo se uskuteční ve středu 27. května od 8.00 do 16.30 hodin a bude se týkat ostatních dětí a dětí narozených po 31. srpnu 2012. Není určeno dětem přijatým v prvním kole. Seznam volných míst pro druhé kolo bude před vyhlášením zveřejněn a upřesněn nejen na webových stránkách města, ale i na mateřských školách, které se zúčastní zápisu.

Město je zřizovatelem 32 mateřských škol s kapacitou 3 250 míst. V Pardubicích kromě veřejných školek funguje ještě dalších třináct soukromých předškolních zařízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pardubice.eu

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…