Pardubice: Firmy mají zájem o vzdělávání nových expertů

01.08.2015 11:45

Pardubice maximálně podpoří zájem studentů o polytechnické vzdělávání. Takový je závěr jednání o plánovaném rozšíření Foxconnu v České republice, kterého se zúčastnil primátor města Martin Charvát a personální ředitelka společnosti Foxconn Jitka Kratochvílová.

Pardubice:  Firmy mají zájem o vzdělávání nových expertů
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Setkání se konalo poté, co zakladatel a generální ředitel společnosti Foxconn Terry Gou podepsal s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou memorandum o porozumění, které se týká plánované expanze Foxconnu v České republice, prostřednictvím níž v zemi vytvoří několik stovek vysoce kvalifikovaných pracovních míst a podpoří také Českou republiku ve snaze stát se jedním z vedoucích hráčů na poli nových technologií.

„Chtěl jsem vědět, jaké kroky a v jakém časovém horizontu se mohou týkat Pardubic. Společnost zaměstnává tisíce lidí z Pardubic a okolí a mě zajímalo, o kolik lidí a v jakých oborech se její řady mohou rozrůst,“ uvedl po jednání primátor Martin Charvát.

Čerstvě podepsané memorandum o porozumění pokrývá témata jako je plánovaná expanze Foxconnu, výzkumné a vývojové aktivity společnosti a spolupráce v oblasti vzdělávání a tvorby nových pracovních míst. „Foxconn hodlá v České republice investovat několik miliard korun, do praxe plánuje uvést technologie spojené s principy Industry 4.0 a inteligentní výroby, které jsou založené na automatizaci a digitalizaci. Společnost u nás v republice také založí výzkumné a designové centrum, vytvoří síť datacenter a vybuduje platformu pro e-commerce, která propojí prodejce z Evropské unie s e-shopy i tradičními zákazníky v Asii,“ nastínila plány rozvoje Foxconnu personální ředitelka společnosti Jitka Kratochvílová.

V souvislosti s plánovanou expanzí společnost v následujících letech zaměstná řadu expertů a absolventů v oblastech IT, telekomunikací, elektro, obchod, marketing, robotizace, automatizace aj. „Foxconn již nyní úzce spolupracuje s českými univerzitami a středními školami. Prostřednictvím této spolupráce nabízí talentovaným studentům možnost dalšího rozvoje. Uvítali jsme součinnost města v oblasti odborného vzdělávání pardubických žáků a studentů,“ dodala Jitka Kratochvílová.

Město ukáže žákům a studentům výhody polytechnického vzdělání

Město Pardubice budoucí růst poptávky po kvalifikované pracovní síle v technických oborech reflektuje a s předstihem se na něj připravuje. I proto je jedním z hlavních témat Hradecko-pardubické aglomerace podpora polytechnického vzdělávání. „Na řadě škol byly zrušeny školní dílny, žákům chybí základní orientace v oblastech polytechnického vzdělávání. Žáci bez praktických cvičení nemohou mít dostatečnou představu o tom, jak věci vznikají, manuálně se nerozvíjejí. Zároveň podle mě chybí motivace žáků k volbě technických oborů po ukončení základní školy, přestože jejich uplatnitelnost na trhu práce je mnohem vyšší než u humanitních oborů,“ jmenoval možné příčiny slabé poptávky po odborném vzdělávání pardubický primátor Charvát.

V rámci této problematiky město připravuje projekty zaměřené na rekonstrukce a vybavení odborných učeben na pardubických základních školách, na které budou navazovat také aktivity Pardubického kraje ve středním školství. Nadstavbou by měl být projekt tzv. Centrálních polytechnických dílen. Ty by měly školám z Pardubic a blízkého okolí nabídnout tematické výukové programy s využitím nejmodernějších přístrojů a zařízení, které nebudou na školách běžně dostupné a ještě více žákům přiblíží svět techniky a navazující studijní obory. „Jsme město, které má hlubokou tradici v odborném vzdělávání, máme tu řadu skvělých středních škol a univerzitu, jejíž odborné fakulty mají díky své kvalitě věhlas v celé republice už desítky let. Jejich absolventi mohou najít uplatnění právě ve Foxconnu nebo v řadě dalších úspěšných a rozvíjejících se pardubických firmách. Věřím, že Pardubice budou moci nabídnout dostatek kvalifikovaných odborníků,“ doplnil primátor Martin Charvát.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kladno: Brzy se otevřou kruhové objezdy u sportovního gymnázia i ve Velké Dobré

7:04 Kladno: Brzy se otevřou kruhové objezdy u sportovního gymnázia i ve Velké Dobré

Další část infrastruktury spojené s modernizací železniční trati je před dokončením. Okružní křižova…