Pardubice: Karlovina je osazena novými stojany na kola

14.11.2019 16:01

Město začalo s instalací nových stojanů na kola. Celkem jich v rámci akčního plánu v Pardubicích přibude 300. V minulých dnech bylo 33 stojanů instalováno na Karlovině, která je důležitým veřejným prostorem. Nahradily stávající zelené stojany, do nichž se kolo zamyká pomocí bezpečnostní vložky.

Pardubice: Karlovina je osazena novými stojany na kola
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

„Ty bezpečnostní stojany nepřijdou nazmar. Budou instalovány v jiných částech města. Již máme vytipovaná místa, kam je umístíme,“ řekla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková s tím, že tyto stojany mají podle dosavadních zkušeností větší význam tam, kde cyklisté parkují kola dlouhodobě, například u univerzity či jiných škol a podobně. „Pro centrum města jsme zvolili jednotný typ stojanů, vycházející z těch, které byly v rámci rekonstrukce osazeny na třídě Míru a které se osvědčily i na náměstí Republiky nebo u nádraží. Mají optimální rozměr pro opření kola a lze k nim snadno uzamknout rám kola. Je to ideální řešení pro krátkodobé parkování kola. Navíc chceme, aby mobiliář v centru města byl designově sjednocen, počítáme, že po skončení udržitelnosti přibudou stojany i na třídě Míru, kde je jich nedostatek, “ dodala náměstkyně.

Akční plán 300 stojanů pro Pardubice si klade za cíl zvýšit postupně ve městě s velkým počtem cyklistů počet kvalitních stojanů na jízdní kola. Město jimi veřejná prostranství v lokalitě vymezené ulicemi Arnošta z Pardubic, 17. listopadu, Masarykovo náměstí, Sukova třída, Smetanovo náměstí a Karla IV. vybaví postupně. Během pilotní etapy, kterou financoval městský obvod Pardubice I v rámci rekonstrukce chodníků, byly stojany, jeden vždy pro dvě kola, umístěny v ulicích Sladkovského a 17. listopadu a na náměstí Republiky. Nyní přišla na řadu Karlovina, následovat bude Smilova ulice a další.

„Stojany na Karlovinu přišly na 300 tisíc korun. Instalace dalších závisí na tom, jak budeme schopni nákup nových stojanů pokrýt finančně,“ uvedla náměstkyně. Po naplnění akčního plánu by mělo být v Pardubicích více než 600 parkovacích míst, v nichž lze bicykly bezpečně zamknout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…