Pardubice: Město chce zpříjemnit veřejná prostranství

23.09.2018 10:37

Pardubice si nechaly po vzoru velkých evropských měst zpracovat strategii zkvalitnění svých veřejných prostranství. Dokument definující budoucí možné směřování rozvoje a správy veřejných prostor je dokumentem iniciačním. Na jeho základě by se pardubické ulice, náměstí či vnitrobloky měly postupně změnit v kvalitní, živý a pobytový veřejný prostor, který je základem kvality života každého zdravého a vitálního sídla.

Pardubice: Město chce zpříjemnit veřejná prostranství
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Dokument Strategie zkvalitnění veřejných prostranství města Pardubic je základním kamenem koncepčního přístupu města, který obsahuje nejen formulaci cílů, ale také nástrojů k jejich naplnění. Nechceme, aby tyto plány zůstaly jen na papíře, ale aby se skutečně naplnily,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát. „Je to důležité i z hlediska další prosperity Pardubic,“ dodal.

Pardubice, jako průmyslové město, musejí v zájmu zachování prosperity usilovat o získávání mladých, vzdělaných a kvalifikovaných lidí, ale také kvalitních a dlouhodobých investorů. Pro mladé rodiny, které se rozhodují kde žít, není důležitá pouze kvalita a dostupnost bydlení, nabídka vzdělání, práce a rekreace, ale také kvalita veřejného prostoru a veřejných prostranství města. Podobně i investiční firmy, které v situaci, kdy volí mezi různými městy s podobnými ekonomickými možnostmi, hodnotí místo s ohledem na ubytování managementu a zaměstnanců firmy, ale také kvalitu života ve městě.

„Pro správné naplňování potenciálu města je třeba systémové koncepce. Strategie zkvalitnění veřejných prostranství přináší městu podklad, který bude sloužit jako východisko pro zkvalitňování veřejných prostranství zejména v oblasti plánování a v oblasti přípravy investičních akcí, a to v rovině iniciační a koordinační, jak větších investičních akcí města, tak dílčích zásahů do veřejných prostranství,“ doplnila náměstkyně primátora pro investice Helena Dvořáčková. Strategie bude platná pro celé město, byť se prvořadě věnuje centru Pardubic. Definuje kvalitu veřejného prostoru. Vznikající i stávající veřejná prostranství by měla mít čitelný charakter. Jiný bude v historické zástavbě, jiný v sídlištních celcích a jiný třeba ve vilové zástavbě.

Na zkvalitnění a rozvoj není vždy třeba velké investice

„Strategie nepřináší do města uniformitu veřejného prostoru, ale jeho koncepční rozvoj. Definuje kvalitu veřejného prostoru, zabývá se mimo jiné i umisťováním uměleckých děl ve veřejném prostoru, podporuje jeho alternativní využívání, ale třeba také nakládání s dešťovou vodou, výsadbou zeleně či jednotnou správu městského mobiliáře. Zahrnuje zkrátka vše, co může přispět k tomu, abychom v Pardubicích měli kvalitní veřejná prostranství, která budou lidé využívat pro své volnočasové aktivity, ať je to sport, setkávání s přáteli, nebo jen příjemné posezení,“ řekl Aleš Reiský z odboru hlavního architekta.

Na zkvalitnění a rozvoji veřejných prostranstvích není vždy třeba velké investice. Autoři strategie například navrhují vyzkoušet v Pardubicích finančně nenáročný projekt Pardubické židle a stolky. Zkušenosti z Kodaně, Curychu, New Yorku či z Prahy ukazují, že rozmístění drobného mobiliáře na veřejná prostranství dokáže tato místa v krátkém čase zobytnit, udělat je příjemnější a lákavější a zároveň dokáže odhalit nebo iniciovat nové možnosti využití daného veřejného prostoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…