Pardubice: Město nechalo opravit hrob Jaromíra Johna

16.10.2020 11:07

Místo posledního odpočinku spisovatele a novináře Jaromíra Johna na hřbitově v Pardubičkách má nový náhrobek. Nechalo jej vyrobit město Pardubice, které má toto pietní místo, stejně jako dalších šest, ve své péči. Jde o hroby všeobecně uznávaných osobností významných pro Pardubice, a leckdy pro celý stát, kterým hrozí zánik.

Pardubice: Město nechalo opravit hrob Jaromíra Johna
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Hrob rodiny Markalousovy, v němž je pohřben Jaromír John, vlastním jménem Bohumil Markalous, je prvním, k jehož rozsáhlé rekonstrukci muselo město sáhnout. „Rodinný hrob byl ve špatném technickém stavu, pomník se bortil a celý objekt naléhavě potřeboval opravu. Obnova, včetně restaurování náhrobku, by byla finančně i časově náročná, proto jsme se rozhodli pro nový. Myslím, že byl zpracován velmi citlivě a je důstojnou náhradou původního pomníku,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát.

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí

Místo posledního odpočinku Jaromíra Johna je zároveň válečným hrobem, neboť je zde pohřben spisovatelův bratr Jaromír Markalous, který zemřel v roce 1915 na následky válečného zranění. Velký rodinný hrob leží v těsné blízkosti pozdně gotického hřbitovního kostela sv.Jiljí na hřbitově v Pardubičkách. Zchátralý pískovcový pomník v neobarokním stylu s prvky secese nahradil pomník z leštěné žuly, na němž jsou uvedena jména všech Johnových příbuzných, kteří zde kdy byli pohřbeni. Město oprava hrobu přišla na zhruba 200 tisíc korun.

Pardubice zřídily institut hrobů v péči města v roce 2016. Je určen pro správu tzv. opuštěných hrobů významných osobností. Město pečuje o místa posledního odpočinku bývalého pardubického starosty Leopolda Wernera, advokáta novináře a dramatika JUDr. Karla Krpaty, ředitele reálky Jiljí Vratislava Jahna, c.k. místodržícího rady a okresního hejtmana Hynka (Ignáce) Boukala, kteří jsou pochováni na Starém městském hřbitově, a zakladatele známé Prokopky ing. Josefa Prokopa, a starosty Pardubic Václava Bubeníka, spočívající na Novém městském hřbitově. Běžná údržba sedmi hrobů stojí Pardubice ročně kolem 30 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

7:37 Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

V období od konce dubna do druhé poloviny srpna budou probíhat stavební práce v ulici Okružní v Mařa…