Pardubice: Město odvolalo ředitelku Mateřské školy Doubek a Lány na Důlku

23.03.2018 10:03

Neúnosnou situací v mateřské škole Doubek, kterou od listopadu loňského roku řeší její zřizovatel, tedy město Pardubice, se v tomto týdnu zabývala rada města. Rozhodla o odvolání Mirky Novákové z funkce ředitelky MŠ Doubek Pardubice – Svítkov a Lány na Důlku k 31. březnu 2018.

Pardubice: Město odvolalo ředitelku Mateřské školy Doubek a Lány na Důlku
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Obecně platí, že práce ředitele MŠ nebo ZŠ je velmi náročná. Odvolání ředitele je vždy až poslední možností, jak problémy řešit, ale v tomto případě rada nemohla konat jinak, neboť ze šetření, které v MŠ provedl inspektorát práce a právní oddělení magistrátu, vyplynulo, že ředitelka této školky závažně porušila povinnosti vyplývající z činností, úkolů a pravomocí ředitele,“ sdělil náměstek primátora pro školství Jakub Rychtecký s tím, že zřizovatel musí pro předškolní vzdělávání dětí zajistit stabilní prostředí.

Podle šetření Inspektorátu práce a právního oddělení magistrátu, které provádělo vlastní šetření s některými bývalými i současnými zaměstnanci, ředitelka školky systematicky porušovala své právní povinnosti, když neodměňovala některé své podřízené v souladu se zákoníkem práce, nevytvářela příznivé pracovní podmínky pro zaměstnance ani pro zvyšování jejich odborné úrovně, nevyhovujícím způsobem řídila a kontrolovala práci podřízených a organizovala práci.

Město se z pozice zřizovatele začalo situací v MŠ Doubek zabývat loni v listopadu poté, co obdrželo řadu stížností od rodičů dětí, které školku navštěvují, ale i některých zaměstnanců školky a následně i petici za odvolání paní ředitelky, pod níž je podepsáno 177 lidí. Důvodem jejich nespokojenosti bylo chování paní ředitelky vůči personálu i některým rodičům a časté personální změny i v průběhu roku. Během roku 2017 ukončilo v MŠ pracovní poměr 12 pedagogických pracovníků, jenom od srpna do prosince roku 2017 ze šesti nově přijatých jich pět již pracovní poměr ukončilo a jeden je ve výpovědní lhůtě. Na časté obměny pedagogického personálu a jeho negativní dopady do chodu školky upozornila i Česká školní inspekce.

Rada města Pardubic vyhlásí konkursní řízení na nového ředitele, do té doby bude pověřen řízením stávající zaměstnanec MŠ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…