Pardubice: Město opět podpoří záchranu Larischovy vily

29.05.2020 17:03

Zastupitelé Pardubic schválili na čtvrtečním jednání další pětimilionovou dotaci na záchranu Larischovy vily. Objekt, který se během druhé světové války neblaze zapsal do historie Pardubic i celých východních Čech, se i díky podpoře krajského města postupně vrací k životu, aby vydával svědectví o hrůzách druhé světové války.

Pardubice: Město opět podpoří záchranu Larischovy vily
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Po necelých třech letech se chýlí ke konci práce na revitalizaci věže Larischovy vily, které se v Pardubicích říká Zámeček. Její střecha i stropy byly v havarijním stavu. Celý krov střechy věže jsme byli nuceni nechat snést jeřábem a zajistit výrobu repliky, dále provést sanaci proti dřevomorce, vyměnit poškozené nosné konstrukce i stropy uvnitř věže a vše uvést do původního stavu. Do smutného výročí vypálení osady Ležáky (24. června) bude věž zrestaurována od korouhvičky až po sklepení, navíc budou pietně upraveny i tři sklepní místnosti, v nichž trávili poslední chvíle života Ležáčtí obyvatelé před tím, než byli na nedaleké střelnici zavražděni,“ řekl František Bobek z Československé obce legionářské, který práce na záchraně městské památky řídí.

 Vlastníkem vily, která je symbolem československého odboje a připomínkou utrpení českých vlastenců, je právě Československá obec legionářská, která léta nevyužívaný a chátrající objekt v roce 2015 získala. Od té doby legionáři usilují o jeho záchranu a vybudování muzejních expozicí zaměřených na období heydrichiády, na domácí a zahraniční odboj a v neposlední řadě na historii Zámečku od jeho vzniku v roce 1885. S rekonstrukcí se jim rozhodlo pomoci město Pardubice i Pardubický kraj. Jejich politické reprezentace se v memorandu společně s Ministerstvem kultury ČR a Československou obcí legionářskou, zavázaly podpořit záchranu památky každá pěti miliony korun ročně v průběhu let 2019 až 2021.

„Podpora obnovy Larischovy vily tak bude z rozpočtu města 15 milionů korun. My jsme letos zahájili rekonstrukci národní kulturní památky Památníku Zámečku, stojícího právě v místě bývalého popraviště gestapa, na němž bylo v roce 1942 zastřeleno 194 českých vlastenců, včetně 33 obyvatel Ležáků.  Je jasné, že obě místa, která byla v 60. letech násilně oddělena vybudováním průmyslového areálu a ač mají rozdílné majitele, jsou historicky neoddělitelná, naše spolupráce s Československou obcí legionářskou je velmi úzká už od zahájení příprav obou projektů. Nejen při rekonstrukci obou objektů, ale i při koordinaci expozic včetně rozdělení artefaktů doby z depozitáře Východočeského muzea. Připomínka posledních chvil obětí a jejich cesty z Larischovy vily na popraviště bude akcentována,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký s tím, že Památník Zámeček by měl být hotov v létě příštího roku.

To Larischova vila má před sebou delší cestu. Na letošní podzim je naplánováno zahájení oprav střech celého objektu Zámečku a pak, v příštím roce, přijde na řadu zahájení rekonstrukce hlavního paláce. „Právě 24. června 2020 jsme pozvali mj. představitele města, kraje a ministerstva kultury, jimž chceme ukázat dosavadní výsledky naší práce, a také převést malou ukázku budoucích expozic. Po celou dobu rekonstrukce nás provází souběžně i starost o zajištění prostředků na další období, proto si velmi vážíme toho, že v Pardubickém kraji a také přímo v Pardubicích máme velkou podporu,“ doplnil František Bobek. „Letošní dotace je rozdělena po dohodě s legionáři do dvou smluv, 2,4 milionu korun je investiční dotace na repliku věže, 2,6 milionů je dotací neinvestiční, protože z pohledu výdajů města se jedná o opravu fasády a kamenických prvků,“ objasnil náměstek pro rozpočet a kulturu Jan Mazuch.

Novorenesanční vilu si nechal v roce 1885 podle projektu architekta Františka Schmoranze na okraji Pardubic postavit baron Jiří Larisch-Mönich. Vilu využíval zejména v období parforsních honů a Velké pardubické. V době německé okupace sloužila německé Schutzpolizei, která její sklepení po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha využívalo k věznění a výslechům spolupracovníků paradesantní skupiny SILVER A i obyvatel Ležáků. Odtud vedla jejich poslední cesta na nedaleké popraviště. Po válce zde měla kanceláře a sklady mimo jiné pardubická Tesla. V roce 2000 koupila celý průmyslový areál i s vilou firma Foxconn, která léta nevyužívaný zámeček v roce 2015 bezplatně převedla na Československou obec legionářskou. Od roku 2019 je Larischova vila národní kulturní památkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…