Pardubice: Na Dušičky se chystají hřbitovy i policie

20.10.2016 21:03

Na blížící se Svátek zesnulých se již nyní připravují správci hřbitovů, ale v Pardubicích také městská policie. Ti první proto, aby byla pohřebiště během Dušiček a upravená, druzí proto, aby v době, kdy se na pietní místa vydávají hromadně pozůstalí, ale také různí nenechavci, více než jindy dohlédli na bezpečnost a pořádek.

Pardubice: Na Dušičky se chystají hřbitovy i policie
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

„Služby města Pardubic, které provozují centrální pardubický hřbitov a další hřbitovy se na Památku zesnulých pečlivě připravují. V těchto dnech probíhá všude intenzivní úklid. Letos jsme připravili pro návštěvníky centrálního hřbitova novou službu - od 20. října si mohou na údržbu svého hrobového místa zapůjčit v kanceláři správy hřbitovů potřebné náčiní, např. hrábě, lopatky, smetáčky a podobně,“ řekla mluvčí služeb Světlana Pozníková. Ve dnech 1. a 2. listopadu bude centrální hřbitov otevřen od 7:00 až do 20:00.

Ani v noci ale hřbitovy neosiří. Zvýšenou pozornost jim v „dušičkovém“ období věnují strážníci již tradičně. Ve dne vyjíždějí mezi hroby jízdní hlídky na koních, z nichž přehlédnou velkou část hřbitova, v noci nastupují pěší hlídky se psy. Chrání hroby i jejich návštěvníky před vandaly a zloději. Zvýšenou pozornost věnují městští policisté i automobilům zaparkovaným u hřbitovů. Přesto by měli být návštěvníci opatrní a nenechávat cennosti či tašky v autech, ale ani neodkládat při údržbě hrobu mimo dohled.

V pátek 28. října mohou zájemci využít ojedinělé příležitosti prohlédnout si pardubické krematorium, rondokubistickou stavbu podle návrhu architekta Pavla Janáka, která je od roku 2010 národní kulturní památkou. Komentované prohlídky se budou konat od 14:00 do 18:00 a návštěvníci při nich navštíví i prostory, v nichž se v roce 1968 natáčel kultovní film Spalovač mrtvol s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli.„Velkým lákadlem bude jistě prohlídka současných kremačních technologií, které bývají návštěvníkům zpřístupněny jedenkrát v roce, právě v době dušičkových svátků,“ doplnila Světlana Pozníková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

13:37 Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

Správa železnic pokračuje v přípravách sítě vysokorychlostních tratí, o pokračujících pracích přijel…