Pardubice: Na radnici začíná stěhování

24.11.2017 14:30

Na pardubické radnici začíná velké stěhování. Do konce roku musí být jižní křídlo historické budovy na Pernštýnském náměstí prázdné, v lednu v něm začnou pracovat řemeslníci. Kvůli havarijnímu stavu budovy projde sídlo politického vedení města rozsáhlou rekonstrukcí. Úředníci i samospráva, kteří zde sídlí, budou zhruba půl roku pracovat v náhradních prostorách.

Pardubice: Na radnici začíná stěhování
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Tajemník úřadu i jeho kancelář sídlí od pondělí 27. listopadu v prvním patře budovy magistrátu ve Štrossově ulici 44. V průběhu prosince se z jižního křídla radnice postupně odstěhují i pracovníci odboru školství, kultury a sportu, který bude přechodně sídlit nad Informačním centrem na náměstí Republiky 1, i celá politická reprezentace, tedy primátor a jeho náměstci. Včetně vedoucího kanceláře primátora, najdou „azyl“ ve dvou bytech na třídě Míru 90. Personální oddělení se přestěhuje do náhradních prostor v bočním traktu radnice na Pernštýnském náměstí 1, úsek vnějších vztahů bude přemístěn do vedlejší budovy (č.p.117) a tiskový úsek se přechodně přestěhuje do č.p. 3. Telefonní kontakty na všechna pracoviště zůstávají nezměněny.

Po dobu rekonstrukce bude uzavřen hlavní vchod do budovy magistrátu. Přístup do severní části budovy, kde sídlí například ekonomický odbor, a do bočních křídel radnice, bude z Vernerova nábřeží, do dalších budov přes Mázhaus, nebo z budovy č.p.117. Po dobu rekonstrukce nebude možno zajistit bezbariérový přístup k některým agendám.

O změnách bude magistrát postupně informovat na svých webových stránkách, návštěvníky pak žádáme, aby před zamýšlenou návštěvou kontaktovali pracovníky, které chtějí navštívit a informovali se o místě jejich působení.

Částečná rekonstrukce je neodkladná

Objekt radnice je nemovitou kulturní památkou zapsanou do Ústředního seznamu kulturních památek ČR. Jeho částečná rekonstrukce je neodkladná, neboť, jak ukázal mykologický průzkum, stropy budovy, postavené na sklonku 19. století, poškodily dřevokazné houby. Ty nezastavilo ani ošetření dřevěných konstrukcí při rekonstrukci v letech 1993 a 1994.

Rekonstrukce radnice na Pernštýnském náměstí přijde s daní na více než 66 milionů korun a provede ji sdružení firem Chládek a Tintěra a Marhold. Bude rozdělena na čtyři etapy. První začne v lednu v jižním křídle budovy a potrvá zhruba půl roku. Následovat budou opravy zbývajících částí radnice. Historickou budovu čeká nejen kompletní kontrola a sanace dřevěných stropů a s tím související rekonstrukce podlah, ale také výměna oken, výměna zastaralé elektroinstalace, rekonstrukce sociálních zařízení a podobně. Vzhledem k rozsahu prací bude nezbytný i zásah restaurátorů, které na závěr čeká oprava dochovaných mozaikových dlažeb i štukované omítkové výzdoby na chodbách a hlavním schodišti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…