Pardubice: Na zámku se teď hlavně bourá

24.03.2019 15:52

Na začátku letošního roku začaly na pardubickém zámku bourací práce. Zatím se týkají hlavně hospodářských objektů na nádvoří (čp. 2), které dostanou zcela nové využití.

Pardubice: Na zámku se teď hlavně bourá
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Zásah do nejcennější části zámku, do vlastního paláce, by měl nastat v polovině tohoto roku, až se stavební firma dobře sžije s chodem zámku a s představami investora, památkářů a celého realizačního týmu.

„Projekt na využití a obnovu zámeckých exteriérů a interiérů jsme dlouho připravovali. Ve spolupráci s architekty Lábusem, Pleskotem a Všetečkou jsme nechali upravit celý plán rozvoje zámeckého areálu, takzvaný generel zámku, ze kterého nyní vycházíme,“ říká 1. náměstek hejtmana Roman Línek.

Zatímco pro Východočeskou galerii se nic nemění a její výstavy plynule pokračují v dosavadním galerijním křídle, Východočeské muzeum je z velké části v pohybu. „Přesto jsou pro návštěvníky i nadále otevřené expozice historie Pardubic, archeologie a české sklářské tvorby. Připravujeme také rozšířenou nabídku prohlídek včetně krytu civilní obrany ve valech a různé další akce,“ říká ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek, který musel provozy z nádvoří provizorně sestěhovat.

Již v minulém roce muzeum zcela opustilo budovu čp. 2. naproti vstupní bráně do zámku. Tam sídlili mimo jiné restaurátoři, konzervátoři či historici, v suterénu byla truhlárna. Právě tady se nyní mohutně bourá. Vnitřek budovy bude totiž kompletně přestavěn a z větší části zpřístupněn veřejnosti. Vzniknou tu nové výstavní sály. Ten největší se poklene nad bývalou terasou směrem k valům.

Stavební část potrvá zhruba dva roky

Změny doznávají i objekty za hospodářskými budovami, kde sídlil technický úsek zámku. Většina z nich je nyní stržena, zbyly jen dvě garáže.

Veškeré bourací práce probíhají pod dozorem památkové péče a archeologů. Práce jsou monitorovány i z hlediska stavebně historického. Zámek má již zpracovaný obsáhlý stavebně historický průzkum, který bude na základě nově zjištěných poznatků z probíhající stavební činnosti aktualizován.

Na rekonstrukci za necelých 120 milionů korun již byla podána žádost o dotaci do evropského programu IROP prostřednictvím ITI pro Hradecko-pardubické aglomerace a po jejím schválení bude z 85 procent hrazena Evropskou unií. „Stavební část potrvá zhruba dva roky a na ni bude navazovat tvorba stálé expozice a další plánované projekty na zámku, které by z něj měly učinit atraktivní historický komplex s mimořádnou paměťovou i společenskou funkcí,“ dodal Línek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…