Pardubice: Spolupráce s babičkami se osvědčila

03.12.2017 8:36

Město spolu s některými pardubickými školami a organizací KONEP již několikátým rokem spolupracuje s dobrovolníky z řad seniorů. Ti se rozhodli svůj volný čas věnovat dětem a pravidelně docházejí do jedenácti mateřských a jedné základní školy v Pardubicích. Pomáhají zde například s oblékáním či při ranních aktivitách, doprovázejí děti při vycházkách nebo jim čtou pohádky. Vedení města se jim proto rozhodlo poděkovat formou společného setkání na radnici.

Pardubice: Spolupráce s babičkami se osvědčila
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Rád bych poděkoval všem babičkám za jejich ochotu a zájem se na projektu podílet. Děti, které nastupují do mateřských škol, bývají často plné nejistoty a strachu z nového kolektivu a právě babičky ve školkách jim dodají potřebný nadhled a klid. Navíc jsou velmi trpělivé, což je v případě práce s dětmi předškolního věku potřeba,“ doplňuje náměstek primátora zodpovědný za sociální politiku Jakub Rychtecký.

Většina seniorů působí v tomto projektu dlouhodobě. „Ty děti jsou báječné. Mateřská škola je pro ně prvním větším kolektivem a my jim můžeme pomoci naučit se, jak se v něm chovat a osvojit si určitá pravidla. Baví je nás poslouchat. Dnešní doba je bohužel taková, že rodiče nemají na své děti tolik času, jako tomu bylo dříve, nebo žijí odděleně a děti pak hledají někoho, komu se mohou vypovídat,“ chválí projekt jedna z jeho účastnic Ivanka Žaludová, která je „babičkou“ ve školce již třetím rokem.

Spolupráci pozitivně hodnotí i primátor města Martin Charvát. „Jsem doslova uchvácen z nadšení a entuziasmu dobrovolníků, respektive dobrovolnic. Tato spolupráce je přínosná pro obě dvě strany – jak pro děti, tak pro starší generaci. Obě dvě věkové skupiny se mohou vzájemně obohatit a být pro sebe inspirací,“ říká primátor.

Senior nesmí zůstat nikdy s dětmi sám

Projekt odstartoval v roce 2014, a to v rámci komunitního plánování sociálních a souvisejících služeb. Během prvního půl roku se do projektu zapojilo celkem pět dobrovolníků. Počet babiček navíc značně převažuje nad dobrovolníky dědečky. „Za celou dobu fungování se do projektu zapojilo celkem pětadvacet seniorů včetně jednoho dědečka. V současné době s námi spolupracuje čtrnáct babiček, které si s dětmi hrají, chodí s nimi na plavání, po výletech a pomáhají jim při dalších aktivitách podle potřeb školky. Jedno pravidlo však platí ve všech zapojených mateřských a základních školách – senior nesmí zůstat nikdy s dětmi sám, nejedná se o náhradu pracovníka ve škole,“ podotýká Michaela Stránská z odboru sociálních služeb pardubického magistrátu.

Někteří dobrovolníci navíc byli nominováni na Galavečer oceňování dobrovolníků, společensky odpovědných firem a NNO. Za rok 2015 byla mezi „babičkami“ oceněna Ivanka Žaludová a za rok 2016 Eliška Lokajíčková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…