Pardubice: Stanoviště pro elektrokoloběžky už by neměla být pouze virtuální

22.03.2021 15:51

Radnice hledá způsob, jak vylepšit pravidla, která si nastavila s provozovatelem sdílených elektrokoloběžek. V současné době se po městě pohybuje na 150 kusů tohoto dopravního prostředku, často se však stává, že lidé koloběžky zaparkují mimo virtuální stanoviště a odstaví je třeba na chodníku. Jako řešení se nabízí „pevná“ stanoviště.

Pardubice: Stanoviště pro elektrokoloběžky už by neměla být pouze virtuální
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Bohužel evidujeme desítky případů, kdy jsou koloběžky odstavené mimo v aplikaci vyznačená parkovací místa. Ačkoli máme s provozovatelem této služby, společností Bolt, podepsané memorandum s jasně stanovenými pravidly provozu, je evidentní, že tato pravidla budou muset být upravena, jelikož stávající systém virtuálních stanovišť se nám neosvědčil,“ informuje náměstek primátora zodpovědný za oblast dopravy Petr Kvaš. Podle jeho slov se jako řešení nabízí zavedení „pevných“ parkovacích stání. „Místa, kde bude možné koloběžky zaparkovat, budou vizuálně označena, aby bylo jasné, které místo je k odstavení elektrokoloběžek určené. Stav, kdy jsou koloběžky odložené uprostřed chodníku či na trávě podél cyklostezky, je nadále neudržitelný a je potřeba jej řešit,“ doplňuje náměstek Kvaš.

V souvislosti s provozováním sdílených elektrokoloběžek na území Pardubic navíc vedení města oslovila další společnost, což by počet elektrokoloběžek v ulicích ještě navýšilo. „Stávající legislativa městu neumožňuje, aby systém tohoto typu podnikání regulovalo, můžeme si sice s danou firmou vydefinovat nějaká pravidla upravující provoz této služby, jako tomu je v případě sdílených koloběžek od společnosti Bolt, ale už neovlivníme, kolik koloběžek se bude po městě pohybovat. Pokud by každá z firem, která má zájem v Pardubicích sdílené koloběžky nabízet, dala do oběhu zhruba 150 kusů tohoto dopravního prostředku, mohli bychom zaparkované koloběžky potkávat téměř všude,“ dodává náměstek Kvaš, podle kterého bude město nyní jednat s jednotlivými firmami o tom, jaké podmínky by byly pro všechny zúčastněné strany optimální.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…