Pardubice: Studentská ulice dostává nový kabát

03.08.2015 18:18

Pardubická Studentská ulice, která navazuje na polabinskou páteřní ulici Bělehradská, se dočká nového povrchu a bude mít i prvky, které zklidní dopravu a zajistí větší bezpečnost chodcům i cyklistům.

Pardubice: Studentská ulice dostává nový kabát
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Kvůli úplné uzavírce opravované komunikace, která je v úseku mezi Stavařovem a přechodem u kruhového objezdu, se nyní lze dostat na Cihelnu pouze z ulice Kunětická. Omezení se týká i MHD. Rekonstrukce by měla být dokončená do posledního října.

Oprava Studentské ulice přijde na 8 milionů korun včetně DPH. „Jsem velmi rád, že se na tento projekt podařilo získat také peníze ze státní kasy. V rámci dané výzvy není k dispozici mnoho peněz, a tak se dostalo jen na velmi málo projektů v rámci ČR. Rozhodovala především kvalita připraveného projektu. Dotace z programu Podpora regenerace panelových sídlišť by měla pokrýt polovinu potřebné částky. Zbytek nákladů pak uhradí ze svého rozpočtu druhý pardubický obvod,“ sdělil náměstek primátora zodpovědný za dotační politiku a strategický plán a rozvoj města Jan Řehounek.

Stavební úpravy Studentské ulice navazují na již zrekonstruovanou část u okružní křižovatky U Josefa. Devět metrů široká komunikace dostane zbrusu nový asfaltový koberec i moderní osvětlení, k němuž bude v budoucnu možné instalovat trolejové vedení pro MHD. „Důraz je ale kladen především na zvýšení bezpečnosti. Jízdní pruhy proto bude nově dělit středový pás s dlažbou i zelení. Chybět nebudou samozřejmě ani cyklopiktokoridory pro kolaře a pro chodce tu vzniknou vyvýšené přechody na zpomalovacích retardérech,“ přiblížil plánovaný výsledek právě probíhající rekonstrukce starosta druhého městského obvodu Radek Hejný s tím, že ke zklidnění provozu přispěje i zřízení tzv. zóny Tempo 30.

„Opravy probíhají v úzké kooperaci s Univerzitou Pardubice, neboť Studentská ulice je v podstatě součástí univerzitního kampusu, který univerzita postupně modernizuje ze svých prostředků, a kde hodlá také například nahradit stávající nevyhovující stání pro auta novými odstavnými parkovišti,“ doplnil Jan Řehounek.

Z důvodu uzavírky bylo nutné také odklonit spoje městské hromadné dopravy. Linky číslo 10 a 16 jsou vedeny objízdnou trasou po ulici Hradecká. Zastávku Univerzita, která nebude po dobu rekonstrukce obsluhována, nahradila zastávka Polabiny, Hradecká. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

11:33 Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

Pro řidiče je to jedna z dalších velkých změn ve Fučíkově ulici. Z rušné komunikace, která dlouhé ro…