Pardubice: Za čtvrt roku se vrátila do oběhu téměř tuna plechovek

27.10.2020 20:27

Pardubice v červenci zavedly separovaný sběr kovových obalů od potravin a nápojů. Za první tři měsíce touto cestou obyvatelé města vrátili do oběhu 721 kilogramů kovů. Tolik váží například zhruba 45.000 plechovek od nápojů.

Pardubice: Za čtvrt roku se vrátila do oběhu téměř tuna plechovek
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Pro sběr této komodity jsme zvolili kombinovaný sběr. Plechovky se ukládají do žlutých kontejnerů, společně s plasty a tetrapackovými obaly. Na třídící lince jsou pak jednotlivé komodity odděleny a vraceny jako druhotná surovina do výroby,“ řekl náměstek primátora pro životní prostředí Jan Nadrchal.

Anketa

Souhlasíte se zákazem vycházení od 21 do 5?

61%
39%
hlasovalo: 29132 lidí

Instalace samostatných nádob na kovové obaly by nutně znamenala zábor dalších veřejných prostranství a kontejnery by musely být obsluhovány speciálním vozem vyhrazeným přímo pro tuto komoditu. „Tříkomoditním sběrem tyto komplikace odpadají, jelikož vše je sváženo jedním vozem na třídicí linku v rámci jedné svozové trasy, a to bez dalších vícenákladů,“ dodal náměstek.

Do žlutých kontejnerů mohou lidé odkládat kromě plastů a tetrapakových obalů i plechovky od nápojů, krmiv pro zvířata a další drobné plechovky bez zbytků původního obsahu. K odložení větších kovových předmětů slouží devět separačních dvorů, v nichž mohou obyvatelé města bezplatně odkládat i další roztříděný komunální odpad.

Pardubice, společně se Službami města Pardubic, ve snaze snižovat objem skládkovaného odpadu a šetřit životní prostředí, systematicky rozšiřují oddělený sběr těch složek odpadu, které mohou dál sloužit jako druhotná surovina. Ke žlutým kontejnerům na plasty, tetrapacky a kovy, modrým na papír a zeleným na sklo, v ulicích města postupně přibyly speciální kontejnery na sběr elektroodpadu, textilu, bioodpadu ze zahrad a jedlých olejů. Letos město začalo se zkušebním sběrem bioodpadu v sídlištní zástavbě. K opětovnému využití se tak v současné době v Pardubicích vrací více než třetina odpadů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…