Pardubice byly vybrány do pilotního projektu o bydlení pro osoby s dočasnou ochranou

24.03.2023 13:44 | Tisková zpráva

Město Pardubice bylo společně s dalšími městy vytipováno ke spoluúčasti na pilotním projektu, který za podpory japonské vlády organizuje Ministerstvo pro místní rozvoj, Mezinárodní organizace pro migraci a nezisková organizace Laxus. Projekt pomáhá zprostředkovat dostupné bydlení pro osoby s dočasnou ochranou nebo lidi, kteří vzhledem ke své životní situaci nemají šanci pronajmout si byt za tržní nájemné.

Pardubice byly vybrány do pilotního projektu o bydlení pro osoby s dočasnou ochranou
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

Jedním ze strategických cílů projektu je motivovat soukromé majitele dlouhodobě neobydlených bytů, aby je poskytli k pronájmu. „Majitele takových bytů může k zapojení do projektu přimět nejenom finanční bonus za sjednání smlouvy, ale také garance dlouhodobého nájmu a fakt, že veškeré úkony spojené s nájmy bude provádět jedna firma,“ přiblížil výhody pro majitele dlouhodobě neobydlených bytů náměstek primátora pro sociální politiku Jakub Rychtecký s tím, že se jedná o firmu Tvůj správce. Vzápětí vypočítal výhody pro zájemce o nájemní bydlení, kteří do tohoto projektu vstoupí jako nájemníci. „Za osoby, které se do tohoto projektu zapojí a budou vybrány, bude uhrazena na počátku dvouměsíční kauce, takže pro ně bude start o něco jednodušší. Podmínkou pro složení třetí kauce je pak odbydlení v daném nájmu minimálně do prosince 2023,“ dodal Rychtecký.

V současné chvíli probíhá mapování terénu a hledání vhodných volných bytů k nájmu, celkově se v pilotní verzi programu počítá s 30 byty, které byly alespoň půl roku bez využití. Pro potencionální pronajímatele byl zřízen web pronajemsgaranci.cz, na kterém najdou veškeré informace spojené s nabízením bytů k pronájmu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…