Pardubice mají nové červené kontejnery na šatstvo

15.03.2015 12:31

V Pardubicích přibyly nové - červené kontejnery na textil. Speciální nádoby na sběr šatstva a bot instalovala Oblastní charita Pardubice. Touto cestou hodlá rozšiřovat sociální šatník, který je určený pro lidi v nouzi ve městě a jeho okolí.

Pardubice mají nové červené kontejnery na šatstvo
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

Celkem je v ulicích Pardubic rozmístěno 10 nových kontejnerů s logem Charity. „Město svolilo s jejich instalací, neboť chtělo vyjít vstříc těm, kteří šatstvo zdejší Charitě pravidelně darují, a dosud ho museli nosit do jejího sídla v určený čas. Zároveň věříme, že do červených kontejnerů přispějí nějakými kusy ošacení i lidé, kteří dosud potřebným obnošené či nepotřebné oblečení nedávali,“ řekl náměstek primátora zodpovědný za životní prostředí Jiří Rozinek a upřesnil, že nové kontejnery najdou obyvatelé města na několika místech v pěti pardubických obvodech. Jejich přesné rozmístění je uvedeno na webu města www.pardubice.eu.

Oděvy, které Oblastní charita Pardubice získá, nebude dále prodávat, ale postoupí je sociálně znevýhodněným lidem, a to prostřednictvím neziskových organizací, anebo sociálních pracovnic. „Nedostává se nám především oblečení pro děti, které jsou ve věku od 6 do 15 let. Stále potřeba je také veškeré ošacení pro muže, a to od spodního prádla až po bundy a kabáty,“ sdělila ředitelka Oblastní charity Pardubice Marie Hubálková s tím, že hlavními příjemci darovaného oblečení jsou osoby ohrožené chudobou a sociálním vyloučením, lidé bez přístřeší, matky samoživitelky, klienti LDN Rybitví a Zdravotně sociálního oddělení Pardubické krajské nemocnice a osoby opouštějící výkon trestu.

V případě, že Charita některé kusy oblečení nevyužije, nepůjdou do komunálního odpadu, ale odvezou si je společnosti, které mají ve městě také rozmístěné kontejnery na textil – Diakonie Broumov a TextilEco, a. s.

Do speciálních kontejnerů na textil patří čisté použité nebo nepotřebné oblečení, spárované boty, ložní povlečení, záclony, ručníky, ale i plyšové hračky pro děti. Vše je nutné zabalit do igelitových tašek nebo pytlů.

Během čtyř let, kdy v Pardubicích kontejnerový sběr šatstva funguje, se podařilo sesbírat přes 850 tun textilu, který tak neskončil na skládce komunálního odpadu, ale posloužil dalším lidem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pardubice.eu

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…