Pardubice získaly další miliony pro Duklu a Višňovku

18.03.2015 7:32

Ministerstvo pro místní rozvoj schválilo navýšení dotací z evropských fondů pro Integrovaný plán rozvoje města – sídliště Dukla a Višňovka. K původním 6,8 milionům EUR „přidá“ do IPRM více než půl milionu EUR z prostředků, které v rámci plánovacího období nevyčerpala ostatní města. Pardubice tak mohou letos na modernizaci obou sídlišť vyčerpat dotace ve výši zhruba 85 milionů korun (přepočítáno kurzem eura v roce 2014).

Pardubice získaly další miliony pro Duklu a Višňovku
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Od roku 2010 investovali vlastníci prostřednictvím IPRM do modernizace bytového fondu i veřejných prostranství dvou nejstarších pardubických sídlišť již více než 223 milionů korun, převážně dotací z evropských fondů. „Zatímco v prvních letech čerpali dotace majitelé bytových domů, v roce 2014 jsme se zaměřili na regeneraci veřejných prostranství. Do hřišť, vnitrobloků a podobně jsme investovali téměř 60 milionů korun,“ řekl náměstek primátora zodpovědný za dotační politiku Jan Řehounek. Pro první výzvu letošního roku, v němž má město poslední možnost čerpat prostřednictvím IPRM evropské dotace, připravují Pardubice další projekty na úpravu veřejných prostranství. „Předpokládáme vypsání ještě další výzvy na dočerpání celkové alokace v IPRM Dukla – Višňovka,“ dodal náměstek.

Původně získalo město pro období let 2010 až 2015 do IPRM téměř 292 milionů korun, do konce loňského roku z nich vyčerpalo přes 223 milionů korun. Díky těmto evropským dotacím, ale i podílům vlastníků nemovitostí, se dvě poválečná sídliště mění v moderní sídla. Majitelé zhruba 70 bytových domů využili možnosti čerpat evropské dotace například na zateplení budov, modernizaci technických vybavení včetně výtahů či odstranění statických poruch domů. S podporou EU se mění i ulice, veřejná prostranství, vnitrobloky a podobně. Modernizace se dočkalo také dětské dopravní hřiště.

V roce 2015 mohou Pardubice čerpat, i s aktuálním navýšením MMR, z evropských fondů ještě zhruba 85 milionů korun. „Je to opravdu hrubý odhad, konečná částka se bude odvíjet od kurzu koruny, dotace jsou poskytovány v eurech,“ vysvětlil náměstek Řehounek. V současné době má město připraveno pět projektů, které ještě chce s podporou evropských fondů naplnit. Mimo jiné i revitalizaci lesoparku na Dukle, který by se měl proměnit z nehostinného porostu v příjemné místo pro relaxaci i sport. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pardubice.eu

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…