Parkování v Hradci Králové bude přívětivější

22.06.2011 14:56

Systém parkování v Hradci Králové dozná výrazných změn. Zlevní parkování na Velkém náměstí, dojde ke snížení ceny minimálního tarifu ve všech ostatních oblastech a klesnou ceny parkovného v parkovacím domě Katschnerka.

Parkování v Hradci Králové bude přívětivější

Takový je výsledek jednání vedení města se společností ISP, který v úterý schválili městští radní. Změny začnou platit 1. září 2011.

„Nespokojenost s parkováním jsme začali řešit už po nástupu v lednu, kdy jsem vyzval zastupitele a jejich politické kluby, aby zpracovali své návrhy změn a předložili, co od systému parkování očekávají," vysvětluje postup města primátor Zdeněk Fink. Velmi vítám, že jsme se shodli na minimálním poplatku pět korun kdekoliv v Hradci s výjimkou Velkého náměstí. Systém má navíc desetiminutovou toleranční rezervu, takže pokud člověk hodí do parkomatu pět korun, může stát bez postihu 25 resp.40 minut. Za tuto dobu by měl krátkodobou záležitost stihnout vyřešit každý," říká primátor Fink. „Pro nás je toto snížení nejbolestivější, ale uvidíme, jak se to bude projevovat v tržbách. Počítáme s tím, že sice klesne průměrná úhrada, ale předpokládáme, že při pětikoruně stoupne respektovanost a zaplatí více lidí," říká Dušan Čížek, předseda představenstva společnosti ISP, jež v Hradci Králové parkovací systém provozuje.

„Zřejmě nejdiskutovanějším tématem pak byla cena parkovného na Velkém náměstí. Ta bude od září snížena ze současných padesáti na třicet korun za hodinu a bude tak srovnatelná s městy podobné velikosti," dodává Čížek.

Ke snížení ceny na deset korun za hodinu a s denním maximem 40 korun dochází také v parkovacím domě Katschnerka. Tím se cena dostává pod uliční tarif v okolí.

Sjednocují se také tarify v rámci jednotlivých zón, takže například v zelené zóně v okolí Ulrichova náměstí, kde dosud byly ceny rozdílné, budou řidiči platit stejně.

Další novinkou je vydávání abonentních karet v rezidenčních zónách v Labské a Orlické kotlině. V rezidentních zónách se v době jejich vyznačení nepočítalo s významnější podnikatelskou činností a z tohoto důvodu byly v těchto zónách zavedeny pouze rezidentní karty. Jak v Orlické, tak Labské kotlině je zájem o abonentní karty, zejména ze strany zde sídlících živnostníků, jejichž činnost má charakter poradenských nebo právních služeb. „Město nechce živnostníky z těchto lokalit omezovat oproti jejich kolegům z jiných částí města. Předpokládáme, že se bude jednat jen o jednotky případů, a vzhledem k tomu že v době jejich parkování je lokalita méně využita, nehrozí žádný dramatický nárůst zájmu o parkování v těchto zónách," vysvětluje Dušan Čížek.

„Celý systém, který byl často kritizován, bude nyní přátelštější pro obyvatele města i jeho návštěvníky," doplňuje primátor Fink.

Jaké změny přinese systém parkování v Hradci Králové od 1. září 2011

Snížení cenového tarifu na Velkém náměstí na 30 Kč/hodinu.

Snížení minimálního tarifu na 5 Kč ve všech oblastech ISP s výjimkou Velkého náměstí.

Snížení cenového tarifu v parkovacím domě Katschnerka na 10 Kč/hodinu s denním maximem 40 Kč.

Zjednodušení tarifní struktury a sjednocení tarifů v rámci jednotlivých oblastí ISP

Vydávání abonentních karet pro podnikatele a živnostníky se sídlem nebo provozovnou na území příslušné rezidentní zóny v ceně:

- první karta 7.200 Kč
- druhá karta a každá další pro stejného držitele 10.800 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…