Pelhřimov: Děkanská zahrada vyžaduje komplexní úpravu, město zadalo vypracovat studii

18.03.2021 11:11

Děkanská zahrada nacházející se kousek za kostelem sv. Bartoloměje je klidné místo uprostřed Pelhřimova. Historicky hodnotný venkovní prostor městského parku však vyžaduje komplexní revitalizaci a arboristický zásah.

Pelhřimov: Děkanská zahrada vyžaduje komplexní úpravu, město zadalo vypracovat studii
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Vedení pelhřimovské radnice se proto rozhodlo zadat krajinářskou studii jejíž součástí je zpracování kompletní projektové dokumentace.

Anketa

Bojíte se vakcíny AstraZeneca?

82%
18%
hlasovalo: 13497 lidí

Město Pelhřimov chce zcelit podobu Děkanské zahrady a vytvořit její adekvátní napojení na městskou strukturu. Základním cílem je vytvořit z prostorů Děkanské zahrady jeden celek. Navazujícím cílem je najít vhodnou náplň a uspořádání navazujících prostorů ve vlastnictví města. Cílem je tedy získání koncepčního návrhu, který poskytne důstojné prostředí parku a současně doplní areál o další potřebné funkce. 

„Tento prostor má vysoký odpočinkový potenciál a v konečném důsledku by zde mohl vzniknout park pro setkávání lidí a trávení volného času. Samozřejmě je potřeba navázat na historické hodnoty, zachovat přírodní charakter a nenásilně včlenit aktivity,“ uvedl k tomuto záměru místostarosta Zdeněk Jaroš.

Historie místa

Děkanská zahrada byla založená již v roce 1603 jako součást fary. Obnově a větší péči se ji opět dostalo až ve třicátých letech 20. století zásluhou pelhřimovského děkana F. B. Vaňka. V zahradě se nacházel jediný objekt – zahradní domek k jeho obnovení došlo v roce 1932 v duchu tehdejší památkové péče. Děkan František Bernard Vaněk (1872–1944) je obzvlášť pro Pelhřimov a jeho kulturní historii významnou osobností. V zahradním domku je umístěn památník věnovaný jeho osobě. Děkan zde rád pobýval a psal své články a kázání. Zařízení domku bylo zrekonstruováno podle dobových fotografií téměř do původní podoby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

16:31 České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

V pořadí už jedenáctý extraligový titul získali volejbalisté Českých Budějovic, když ve čtvrtém finá…