Pelhřimov: Kaple svatého Kříže – Kalvárie má nově restaurovaný oltář

29.09.2018 7:35

Minulý týden byl do Kaple svatého Kříže – Kalvárie v Pelhřimově nainstalován nově restaurovaný oltář, jediný zachráněný mobiliář tvořící vnitřní vybavení kaple. Vlastní oltář je tvořen mensou, uprostřed vyčnívá socha Ježíše Krista, vlevo je umístěna socha Panny Marie a napravo je umístěna socha svatého Jana (často nazýván miláček Páně).

Pelhřimov: Kaple svatého Kříže – Kalvárie má nově restaurovaný oltář
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Jak uvedl restaurátor Jaroslav Benda, oltář byl zachráněn v pravý čas. Před restaurováním bylo dřevo napadeno aktivním dřevokazným hmyzem a spodní část mensy byla napadena dokonce i hnilobou. Jelikož se nedochovala žádná původní dokumentace, hlavní oltář se po dokončení renovačních prací, které trvaly bezmála tři roky rozzářil v celé své kráse právě letos (výška sestaveného oltáře je 5,20 m). Dále restaurátor zmínil, že původně barokní kaple byla v roce 1883 zničena a následně byl vystaven nově neogotický kostel. Tehdy se jednalo o období historizujících slohů, období romantismu.

Od roku 2015 slouží kaple pro svatební obřady, kulturní a společenské účely. V sobotu 22. září 2018 měli snoubenci Barbora Chaloupková a Radek Špulka jako první možnost uzavřít svazek manželský právě před novým „oltářem“ a zažít tak komorní atmosféru celého obřadu. V tento den se konaly dvě svatby a oddávajícím byl starosta města Pelhřimova, František Kučera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …