Pelhřimov: Masopustní tradice ve městě se má k světu

27.02.2020 17:58

Už posedmnácté ožil Pelhřimov bujarou oslavou masopustu, a to v úterý 25. února.

Pelhřimov: Masopustní tradice ve městě se má k světu
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Barevný průvod maškar v čele s kočárem a dechovým orchestrem základní umělecké školy se vydal odpoledne od KD Máj ulicemi města, kde budil velký rozruch a veselí. Trasa byla tentokrát trochu upravená a tak průvod dorazil zhruba po půlhodině z Tylovy ulice Solní branou na Masarykovo náměstí, které obešel dokola, takže si ho všichni mohli dobře prohlédnout.

Na velkém pódiu se pak odehrával hlavní program, při kterém byla podle tradice předána vláda nad městem maškarám a přítomní byli pozváni do průjezdu radnice na starostenské pivo zdarma. Maškary vzaly své dočasné vládnutí městu opravdu vážně a dokonce představily své ministry a překvapivý vládní program (spočívající stručně řečeno v mírné anarchii), který se bohužel, jak se ukázalo, později v praxi vůbec neosvědčil. Po tvrdé kritice „obyčejného pracujícího člověka“ tak posléze vládnoucí maškary přiznaly svůj debakl, předaly vládu zpět starostovi a místostarostům a své vládní nesmysly aspoň symbolicky semlely do několikametrové tlačenky pana řezníka Prokeše, na které si následně pochutnali všichni přítomní.

Program dále nabídl mimo jiné vyhlášení nejvydařenějších masek. Ceny od pelhřimovské radnice, Domu dětí a mládeže a Muzea Vysočiny Pelhřimov obdrželi stařenka s (údajně) svou nevlastní maminkou v nůši, Fantomas s uneseným dítětem a skupina lesních bytostí z Domova Jeřabina. Jinak se vesele tančilo a zpívalo, kromě zmíněné tlačenky a starostenského piva si přítomní pochutnávali na mnoha dalších dobrotách, mohli se nechat zvěčnit ve fotokoutku s kozou a nakoupit si u stánků na náměstí.

Město Pelhřimov a Kulturní zařízení města Pelhřimova, p.o. děkují za spolupráci ZUŠ Pelhřimov, Spolku divadelních ochotníků Rieger, moderátorovi V. Žoudlíkovi, taneční škole DanceArt, DDM Pelhřimov, Muzeu Vysočiny Pelhřimov, PS Záboj, pekárně Adélka, řeznictví Prokeš, Technickým službám města Pelhřimova, gymnáziu, základním školám, Policii ČR, firmám Spojené kartáčovny a.s. a 1. Českomoravská Pelhřimov s.r.o., Český rozhlas Vysočina 87,9 FM a hlavně všem maskám, protože bez nich by masopust nebyl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…