Pelhřimov: Stromeček najde využití i po Vánocích

25.12.2022 13:17 | Tisková zpráva

Pár dnů nám bude dělat společnost a pak náš domov opustí. Řeč je o vánočním stromečku. Možná vás to překvapí, ale pokud s ním naložíte správně, nepřijde na zmar ani jehlička.

Pelhřimov: Stromeček najde využití i po Vánocích
Foto: Archiv
Popisek: Pelhřimov

Technické služby města Pelhřimova (TSmP) totiž tento odpad, kterého Pelhřimov každoročně vyprodukuje zhruba čtyři a půl tuny, zpracovávají. „Stromky, které svezeme z kontejnerů ve městě, používáme jako takzvanou suchou složku do kompostu,“ vysvětlil Petr Mazanec, vedoucí logistiky odpadového hospodářství TSmP.

Co se tedy s vánočními stromky děje? „Po svozu na kompostárnu je drtíme, čímž si je připravujeme do zakládky kompostu,“ popsal technologický proces. Drcení tohoto dřevního odpadu může být v zásadě dvojí, odvíjí se to od momentální technologické potřeby. Pokud pracovníci TSmP použijí štěpkovač, do zakládky kompostu se dostanou kousky zhruba centimetrové velikosti. Jiný stroj je schopný připravit fragmenty o velikosti pět až patnáct centimetrů. „Větší kousky pak mají v kompostu i ten účel, že v průběhu zrání slouží k jeho provzdušnění,“ doplnil Petr Mazanec.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45033 lidí

Proces výroby kompostu je poměrně rychlý. Vzhledem k tomu, že se zrající směs pravidelně míchá a tím provzdušňuje, bývá hotovo i za dva měsíce. Pravděpodobnost, že si stromeček z letošních Vánoc přivezete jako kompost na zahrádku už na jaře, je ale malá. „Pro zakládku kompostu potřebujeme i takzvanou mokrou složku. To je trávu, listí, ovoce. Takového odpadu je v zimě málo, takže vánoční stromky budeme do kompostu dávat až v průběhu jara,“ vysvětlil.

Speciální kontejnery na sběr vánočních stromků budou v pelhřimovských ulicích rozmístěny od 5. do 15. ledna. Zajistit jejich správnou likvidaci můžete i jindy. „V jiných termínech je možné stromek přivézt přímo k nám na kompostárnu, nebo si to usnadnit a naplnit jím kontejner na bioodpad. To je způsob likvidace ideální pro obyvatele místních částí, kam speciální kontejnery na vánoční stromky neumísťujeme,“ sdělil Petr Mazanec.

Přistavení a svoz velkoobjemových kontejnerů na likvidaci vánočních stromků:

  • 5. až 8. ledna: ulice Táborská - uvnitř zástavby, Táborská - myčka, Osvobození - u Adélky, Dolnokubínská, B. Němcové, Družstevní, Vnitřní, Friedova, U Rendlíku, Pražská - průchod k Lidlu
  • 9. až 12. ledna: Táborská - uvnitř zástavby, V. B. Juhna, Sadová, Žitná, Lesní, Fibichova, Ant. Sovy, Na Výsluní, U Popovic, Osvobození - nad Nonstopem
  • 13. až 15. ledna: Pujmanova, Husova, Konečná, F. B. Vaňka, Máj - parkoviště, Arch. Janáka - u Sauna Music Baru, Příkopy, Modřínová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…