Písek: Bad Leonfelden by mohl být novým partnerským městem

07.09.2018 13:47

Písek navštívila koncem srpna skupina zaměstnanců úřadu z hornorakouského města Bad Leonfelden. Příjezd této první delegace je možnou předzvěstí budoucího partnerství.

Písek: Bad Leonfelden by mohl být novým partnerským městem
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Bad Leonfelden„Lázeňské městečko Bad Leonfelden projevilo zájem o partnerství s některým z měst na jihu Čech. Z pěti vhodných kandidátů si rakouští sousedé vybrali právě Písek. Když potom měli možnost prohlédnout si město osobně, byli nadšeni,“ říká Edita Kučerová z odboru školství a kultury. „Písek má sice již řadu zahraničních partnerských vztahů navázánu, nicméně z praktických důvodů, jako je dobrá dostupnost, rozvoj sousedských vztahů či možnost čerpání společných dotací, by spolupráce s obcí v Horním Rakousku byla vítána.“

Alfred Hartl, dlouholetý starosta Bad Leonfeldenu, v rozhovoru se starostkou Evou Vanžurovou zdůraznil, že nový partnerský vztah by byl dobrým a symbolickým znamením pro příští rok, kdy si připomeneme 30. výročí pádu železné opony. Rakouští hosté navštívili píseckou radnici, prohlédli si historické centrum města a prošli se také Píseckými horami.
Lázeňské městečko Bad Leonfelden leží v malebné krajině Horního Rakouska v oblasti Mühlviertel na jižním úpatí šumavské hory Sternstein zhruba 25 kilometrů severně od Lince.

„Živé partnerství měst spočívající v aktivní spolupráci a výměně zkušeností považuji za velmi důležité a inspirativní. V době po pádu železné opony partnerská spolupráce mezi evropskými městy přispěla k integraci postkomunistických zemí do demokratické Evropy,“ říká starostka Eva Vanžurová. „Dnes je vedle tradičních kulturních výměn stále více žádoucí i vytváření nových ekonomických vazeb. Hlavní význam partnerství mezi městy však spatřuji ve vzájemném poznávání se, které nás učí větší toleranci a umožňuje nám vidět naše všední starosti optikou lidí z jiných zemí.“

Město Písek udržuje partnerské vztahy s městy/regiony Caerphilly (Velká Británie), Wetzlar a Deggendorf (Německo), Lemvig (Dánsko), Smiltene (Lotyšsko) a Veľký Krtíš (Slovensko).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Město nabízí do nájmu garážová stání na Jižních Svazích

13:37 Zlín: Město nabízí do nájmu garážová stání na Jižních Svazích

Statutární město Zlín nabízí motoristům k pronájmu pět garážových stání na Jižních Svazích. V nabídc…