Písek: Cena tepla vzroste příští rok o šest procent

27.10.2018 11:42

O šest procent naroste v Písku od 1. ledna 2019 cena za teplo a teplou vodu. Spotřebitelé využívající služeb Teplárny Písek, a. s. zaplatí 560,10 Kč/GJ bez DPH, (2,016Kč/kWh) za topení a 558,10 Kč/GJ bez DPH, (2,009 Kč/kWh) za ohřev vody. Meziroční navýšení schválila rada města na svém říjnovém zasedání.

Písek: Cena tepla vzroste příští rok o šest procent
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„Hlavním důvodem zdražení tepelné energie v Písku je prudký nárůst ceny emisních povolenek v roce 2018 o 250 procent, zdražilo také palivo a ostatní vstupy. Jen za povolenky zaplatí teplárna v příštím roce o 12,8 milionu korun více,“ vysvětluje Karel Vodička, zastupitel a předseda představenstva Teplárny Písek, a. s.

Radní města souhlasili s navrhovaným zvýšením ceny za teplo a teplou vodu už pro příští rok tak, aby předešli skokovému navýšení v letech následujících.

„Teplárna Písek a potažmo město, jako její majoritní vlastník, se snaží současnými investicemi do ekologizace provozu a naplňováním Tepelné koncepce náklady na centrální výrobu a distribuci tepla co nejvíce zefektivnit. Díky tomu je cena tepelné energie pro písecké odběratele stále nižší než cena, kterou nabízí většina srovnatelných tepláren v Jihočeském kraji,“ říká starostka města Eva Vanžurová.

Prioritou managementu a orgánů písecké teplárny je podle ředitelky společnosti Andrey Žákové udržet cenu tepla pro odběratele v Písku na této dolní hranici cen. Pro zachování kladného hospodaření společnosti pak bude nutné hledat nové odběratele. Také proto musí tento zdroj tepla zůstat atraktivním a konkurenceschopným.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

16:31 Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

Do interaktivní mapy mohou cyklisté a majitelé koloběžek vložit svůj podnět na umístění nových stoja…