Písek: I letos se na travnatých plochách uplatňuje mozaiková seč

31.05.2022 15:11 | Tisková zpráva

Pracovníci městských služeb vytvářejí i letos na travnatých plochách městské zeleně mozaikové variace. Tím, že se část plochy neposeče, dokáže porost zadržet více vláhy, chladí a slouží také hmyzu jako útočiště a životní prostor pro všechna jejich vývojová stádia, kterým mimo jiné zajišťuje potravu.

Písek: I letos se na travnatých plochách uplatňuje mozaiková seč
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Metody sečení trávy šetrnější k přírodě se v Písku uplatňují už čtvrtý rok. Kromě toho, že se travnaté plochy sečou oproti předešlým rokům na vyšší výšku a méně často, dochází u nich k plánovanému vymezení ploch, u kterých se sečení cíleně vynechává. Tento způsob se označuje jako mozaiková seč, a na území města Písku se objevuje na přibližně třech hektarech. Pro mozaikovou seč jsou vybírána místa s největším podílem kvetoucích rostlin, aby se maximálně podpořila biodiverzita v dané lokalitě. Vhodné podmínky pro hmyz jsou také na květnatém pásu u Otavy, na kterém je kvetoucí směs doplněna třemi hmyzími domky. Jedná se o první úspěšně zrealizovaný projekt z loňského participativního rozpočtu.

Neobvyklé ornamenty se na travnatých plochách v Písku objevily poprvé loni, a to u Šarlatského rybníku, na Pakšovce a některých sídlištích. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíčkův Brod: Od nového roku se změní systém platby za popelnice

22:05 Havlíčkův Brod: Od nového roku se změní systém platby za popelnice

Zastupitelstvo města Havlíčkův Brod schválilo dvě obecně závazné vyhlášky města, které se vztahují k…