Písek: Lávka je novou atraktivitou i praktickým propojením okrajových čtvrtí

02.10.2018 12:14

Jako dva mimoběžně vystřelené šípy, jeden od Václava k hradišťskému kopci a druhý od Hradiště ke kostelu sv. Václava, tak charakterizoval novou lávku v Písku její autor Josef Pleskot.

Písek: Lávka je novou atraktivitou i praktickým propojením okrajových čtvrtí
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Význačný architekt a místní rodák se zúčastnil slavnostního převzetí stavby městem od zhotovitele, kterým je firma Metrostav, a. s. Dalším vzácným hostem při této příležitosti byla olympijská vítězka Kateřina Neumannová, původem rovněž Písečanka. Předávání stavby 25. září proto ještě zpestřil závod v běhu, v němž se utkali druháci ze ZŠ T. G. Masaryka.

Výstavba lávky Dagmar Šimkové byla zahájena letos koncem února. Osmý mostní objekt v Písku spojil Václavské předměstí s Hradištěm. Zhruba 140 metrů dlouhá a 3 metry široká lávka s ocelovou konstrukcí je tvořena dvěma rameny s mezipodestou. Místo, kde se ramena spojují může sloužit jako vyhlídka. „Plánoval jsem, aby přecházení nebylo jenom spojením dvou břehů z místa A do místa B, ale aby cesta přes řeku byla příjemná i zábavná,“ vyjádřil se ke svému projektu Josef Pleskot.

Z obou stran na lávku navazuje nová, resp. upravená, jeden a půl kilometru dlouhá cyklostezka a chodník, a propojuje novým způsobem obě lokality s centrem města i průmyslovou zónou. „Na nábřeží pod Hradištěm ještě probíhají dokončovací práce. Jakmile bude hotovo, otevře se lávka i stezka chodcům a cyklistům. To by mělo být v první polovině října,“ informuje Václav Filip z odboru investic a rozvoje.

„Jako každá výrazná stavba má lávka příznivce i odpůrce. Patřil jsem zpočátku spíše k té druhé skupině. Nicméně provázanost s cyklostezkou a chodníkem mě přesvědčila o smysluplnosti nového přemostění řeky v tomto místě. Písek navíc získal nevšední a velmi hodnotnou atraktivitu,“ míní místostarosta Josef Knot.

Na stavbu lávky a navazující cyklostezky za zhruba 61 milionů korun bez DPH se podařilo získat dotaci z Evropské unie ve výši 19 milionů korun.

Lávka ponese jméno Dagmar Šimkové. Tímto pojmenováním se z ní podle starostky Evy Vanžurové stane symbolický pomník obětem totalitního režimu. „Bude to připomínka jedné etapy našich pohnutých dějin,“ uvedla starostka při slavnostním převzetí stavby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…