Písek: Letošní Pískoviště se chystá na RE_KREACI v areálu uzavřeného venkovního plaveckého bazénu

14.04.2024 16:29 | Tisková zpráva

Květnový termín Pískoviště se blíží a festival v ulicích pro děti a jejich dospělé opět chystá na víkend 17.-19. 5. neotřelý program. Tentokrát se necháme oslnit staroegyptským bohem slunce RÉ, který řídí plynutí času i jeho cyklické opakování.

Písek: Letošní Pískoviště se chystá na RE_KREACI v areálu uzavřeného venkovního plaveckého bazénu
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

Proces obnovy a znovutvoření společně se sluneční září boha RÉ nás letos v hlavním programu přivede do venkovních prostor píseckého plaveckého bazénu, kde v roky nepřístupném areálu s kulisami hradeb i řeky doslova zažijeme téma letošního Pískoviště, kterým je RE_KREACE.

„Jsme velmi rádi za podporu města a děkujeme za možnost zpřístupnit tento prostor, kam mohou v sobotu 18. 5. vstoupit návštěvníci festivalu a rozžít opuštěné místo v nových kulturně společenských souvislostech. Tato jedinečná lokalita pod hradbami na sebe váže mnoho příběhů a vzpomínek nejen z dob plaveckých, ale i těch dávno před nimi. Víte, co na území mezi řekou a parkány kdysi bývalo?” komentuje a ptá se Klára Mathieu, hlavní produkční Sladovny.

Trasa festivalu tentokrát bude od domu u Slona kopírovat řeku kolem Sladovny k hlavnímu místu dění – venkovnímu areálu bazénu, ale nepomineme ani parkány, kde je již stálá divadelní scéna festivalu. Společné zážitky a tvoření malých s velkými, pamětníků i mládeže, píseckých a přespolních, doplňuje jeden ze základních principů festivalu, kterým je umělecká rezidence. Ta probíhá v deseti dnech před samotným zahájením a vzniká během ní hlavní program.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17421 lidí

„Tak, jako každý rok, zveme umělce odjinud. Z různých koutů České republiky přijede pestré složení osobností: Milli Janatková, která propojuje umělecké obory a hudební žánry, dále Vojta Švejda, herec, mim a pedagog. Jiří N. Jelínek je Pískovišti známý hudebník ale také herec a performer. Po roce tu bude tvořit animátor a filmový režisér Zdeněk Durdil, který loni zaujal svou recyklační dílnou. Z Vimperka dorazí Musaši Entertainment Company, oceňovaní inovativní loutkoherci, a ještě více z jihu, a to až z Itálie, přijede scénografka a designérka Francesca Miscioscia.” představuje složení letošní rezidence ředitel Sladovny a dramaturg festivalu Adam Langer.

„Budeme se snažit nacházet a vytvářet společné prostředí pro práci s místními spolky, umělci a jednotlivci, tak aby se mohli vzájemně inspirovat a rozvíjet se. Tímto místní komunitě děkujeme za ochotu a otevřenost ke spolupráci i jejich značnou časovou kapacitu, kterou přípravě společného programu věnují,“ pokračuje Langer.

Hlavní dramaturg festivalu Tomáš Žižka dodává: „Stimul vytvořit festival s místními vychází z ojedinělé možnosti potkání lidí různých uměleckých a profesních zaměření s rozličnými zkušenostmi a překlenout tak vzájemný ostych, dovolit si profesní riskování. Jde o procesuální tvorbu, vzácné nahlédnutí do možností spolupráce.“

V minulých letech se z rezidenčního partnerství místních s rezidenty vyklubal nejeden dlouhodobější projekt a vzniklo např. jedinečné interaktivní pohybové představení Zrnění.

Festival Pískoviště začne v pátek 17. 5. a již tradičně na něm nebude chybět vernisáž obřích soch z písku, závody dračích lodí i velké pískoviště na Výstavišti. Stejně tak běží program ve Sladovně. V 17:00 ho však přeruší vernisáž nové velké výstavy Království včel a bylin a po zahajovacím průvodu k řece pod hradbami vyvrcholí první den koncertem bubenického uskupení Tam Tam Batucada.

Venkovní areál bazénu otevře své brány v sobotu v 10:00. V průběhu celého dne budou probíhat divadla pro děti i celé rodiny, workshopy a koncerty, interaktivní instalace a spoustu dalšího. Těšit se můžete např. na kapelu Pískomil se vrací, Beatu Hlavenkovou – Martu Issovou a spol. s koncertem z představení Ó, ó, ó, vajíčko!, Houpací pohádky od Damúzy, představení Mikrosvěty a mnoho dalších.

Hlavní rezidenční program vypukne ve 13:00 a potrvá do večera, kde vyvrcholí koncertem Milli Janatkové a jejích hostů. Neděle nabídne renovovaný program Sladovnictví i vstupné na novou výstavu za polovinu. Budete moci posedět s tvůrci festivalu či zajít na pohádku či filmy z Animária.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…