Písek: Město chce efektivněji využívat Taxík Maxík

07.03.2020 17:15

Už rok slouží seniorům a zdravotně hendikepovaným v Písku Taxík Maxík. Služba, kterou město v loňském roce poskytovalo na svém území prostřednictvím Městského střediska sociálních služeb Písek ve spolupráci s nadací Charty 77, je letos již zajišťována pouze na náklady města.

Písek: Město chce efektivněji využívat Taxík Maxík
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

Taxík vloni ujel 22 750 kilometrů, přičemž průměrná délka jedné jízdy činila tři kilometry a přepravilo se jím 3 543 osob, včetně případného doprovodu. Nejčastěji auto využívali senioři s pohybovými problémy, a to v počtu 2 880. Průměrný věk přepravovaných činil 75 let.

„Po loňských zkušenostech bychom letos rádi zajistili efektivnější využívání taxíku s tím, že uspokojíme větší počet zájemců o přepravu,“ říká místostarosta Petr Hladík, který je ve vedení města politickým garantem oblasti sociálních věcí. „Půjde především o zajištění lepší vytíženosti vozidla při jednotlivých cestách, což bude znamenat vytvoření aktuálního časového plánu jízd pro každý přepravní den. Pokud to vzdálenost mezi objednanými klienty dovolí, budou na stejné místo a v podobném čase přepraveni společně. Dojde také k vyhrazení určitých hodin dopoledne nebo odpoledne na cesty za nákupy do obchodních center, aby se uvolnily nejvytíženější časy pro klienty, kteří potřebují dopravit k lékaři nebo na úřad,“ vysvětluje dále místostarosta.

Podle Marcely Průšové, ředitelky Městského střediska sociálních služeb, směřuje devadesát procent jízd taxíku do písecké nemocnice, na polikliniku a další zdravotnická pracoviště. „Klienti budou nyní muset počítat s určitou časovou rezervou při zahájení i ukončení jízdy. O tom ale budou předem podrobně informováni už při telefonickém objednávání své jízdy taxíkem,“ informuje Marcela Průšová. Přepravní podmínky stanovují, že služba, která je zpoplatněna částkou 30 Kč za osobu a jízdu, by měla být objednána nejpozději jeden pracovní den předem. „Jízda může být uskutečněna i v termínu, který je obsazen, ovšem za předpokladu, že ji bude možno sloučit s jinou, již dříve objednanou, jízdou. Při více objednávkách si přepravce vyhrazuje právo rozhodnout, jaké jízdy budou realizovány, a to zejména z důvodu jejich efektivity a pro uspokojení většího počtu zájemců o přepravu,“ dodává ředitelka.

Cesty do zdravotnických zařízení mají přednost před cestami prováděnými z jiných důvodů. Taxík Maxík nejčastěji využívají starší občané s pohybovými problémy, pro které by přeprava městskou hromadnou dopravou byla komplikovaná, neboť potřebují pomoc při nastupování i vystupování z vozu. Městské středisko sociálních služeb nabízí i dárkové poukazy na zakoupení této služby jako užitečného a praktického dárku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…