Písek: Na Bakalářích vznikla nová liliová louka

23.04.2021 13:50

Na Bakalářích v létě rozkvetou stovky růžovobílých lilií. Nový velký záhon vznikl v dlouhém travnatém pásu vedle tržnice. Zahradníci nejprve připravili půdu pro květiny a dnes pomocí speciálního stroje hlízy zasadili.

Písek: Na Bakalářích vznikla nová liliová louka
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„V plánu máme ještě dosít lilie letničkami. Louka tak v závislosti na počasí pokvete zhruba od července do září. Květiny nebudou dělat radost jen kolemjdoucím, ale budou prospěšné i pro hmyz,“ uvedl koordinátor městské zeleně Ondřej Kofroň. Vzhledem ke své zhruba metrové výšce a velkým květům budou lilie nepřehlédnutelné a krásně rozzáří prostor vedle kostela.

Dodavatel květin garantuje, že lilie bohatě pokvetou pět let. Každý rok tak zahradníci mezi ně budou dosévat pouze vybrané letničky. Na Bakalářích vznikla již třetí liliová louka ve městě, první dvě byly vysazeny loni na Mírovém náměstí a u promenády pod píseckým hradem. „Lidem se tato novinka v květinové výsadbě velmi líbila, doufáme, že se s pozitivním ohlasem setká i záhon na Bakalářích,“ řekl Ondřej Kofroň.

Nová květinová výsadba se na Bakalářích začala objevovat předloni, kdy zahradníci vytvořili záhon trvalek naproti budově městského úřadu, kde do té doby rostla tráva. Minulý trok na podzim upravili půdu pod vybranými stromy a zasadili pod ně kakosty a cibule narcisů, jejich velké žluté květy lidem dělají radost už nyní. Kakosty bude ale nutné dosadit, řadu z nich totiž lidé ušlapali. „Stanoviště byla proto opatřena cedulkami s upozorněním, aby lidé na záhony nevstupovali. Stejné umístíme i kolem nově vzniklé liliové louky a doufáme, že lidé budou ohleduplní a nechají rostliny vyrůst, aby mohly dělat radost všem,“ poznamenal Ondřej Kofroň.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…