Písek: Na Výstavišti je chytré parkoviště, do centra vede nový chodník

07.12.2017 19:51

Slavnostním přestřižením pásky byla 6. prosince oficiálně završena rekonstrukce ulice Svatotrojická a přilehlého parkoviště P1 v Písku. Výsledkem stavebních prací, které započaly v polovině července, je opravená komunikace, nový chodník se stylovým zábradlím, nově vysazená zeleň a několik desítek parkovacích míst navíc. Vzniklo chytré parkoviště s novou technickou infrastrukturou, včetně nabíjecí stanice pro elektromobily. Zakázku provedla firma Casta, dopravní stavby, s. r. o.

Písek: Na Výstavišti je chytré parkoviště, do centra vede nový chodník
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„V první fázi, která započala již ve druhé polovině července, byl zrekonstruován povrch komunikace v ulici Svatotrojická a prostor před restaurací Kozlovna u Plechandy, kde rovněž vzniklo několik parkovacích míst. Částečně z obou stran je vybudován nový chodník od parkoviště P1 až ke Kamennému mostu,“ říká Václav Filip, vedoucí odboru investic a rozvoje. Chodník, který zde dosud chyběl, zajistí vyšší komfort a bezpečnost chodcům.

Ve druhé etapě pak bylo zrekonstruováno přilehlé parkoviště P1 u řeky Otavy v ulici Na Výstavišti. Vedle 136 parkovacích míst pro osobní automobily, což je asi o třicet míst více než na původním parkovišti, zde byl na jižní straně vytvořen také záliv, kde mohou stát dva autobusy.

„Výstavbu pozdržely neočekávané problémy s podložím, jež bylo třeba vyřešit. Ty také částečně navýšily cenu díla z původních zhruba 12,6 milionu na 13,3 milionu bez DPH,“ upřesňuje Václav Filip. Přesto se díky dobře nastaveným soutěžním podmínkám podařilo městu ušetřit skoro dva miliony korun oproti předpokládaným výdajům.

„Souběžně se stavbou a v souladu s konceptem Smart City došlo k instalaci inteligentního systému detekce parkovacích míst,“ doplňuje místostarosta Josef Knot. „Ve zkušebním provozu je již spuštěn systém světelného navádění automobilů jak na parkoviště P1, tak i P2 u kulturního domu.“

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…