Písek: Na nové aleji dubů na Hradišti se vyzkoušely závlahové lamely i ochranný nátěr

15.07.2020 12:43

Celkem 26 dubů letních tvoří novou alej v ulici Na Rozhledně na Hradišti, kterou zde vysadilo město Písek na jaře tohoto roku.

Písek: Na nové aleji dubů na Hradišti se vyzkoušely závlahové lamely i ochranný nátěr
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Dosud nevyužité místo podél této páteřní komunikace na Hradiště tak zaplnil krajinný prvek, který by měl do budoucna plnit kromě funkce izolační zeleně také funkci estetickou, oddělující poměrně rušnou silnici a plochu pod hřištěm. Zajímavostí je, že se na této aleji poprvé vyzkoušely tzv. závlahové lamely pro účinnější zálivku stromů a speciální ochranný bílý nátěr kmenů před mrazem a sluncem. Tato opatření by měla při adekvátní následné péči zajistit do budoucna funkční a dobře prosperující alej, dotvářející krajinný ráz Hradišťského vrchu, která zároveň v rámci koncepce „zelených tahů městem“ propojí širší centrum města s místní částí Hradiště.

Výsadba aleje byla z části financována z celorepublikového grantového programu výrobce vozidel ŠKODA AUTO, jež zde v Písku inicioval Karel Frolík – AUTOSERVIS. Vlastní administraci získání grantu zajistili pracovníci odboru životního prostředí a odboru správy majetku města. Z projektu „ŠKODA Stromky“ se tak pro rok 2020 podařilo na výsadbu aleje získat finanční prostředky ve výši 52 tis Kč, které byly použity na pořízení sadebního materiálu, zbylá část použitá na doplňkový materiál, závlahové lamely, zakůlování apod. byla dofinancována z rozpočtu města.

Nejen díky novým metodám péče o vysazené stromy v krajině, jako jsou právě závlahové lamely či ochranné nátěry, ale i díky současným poměrně příznivým klimatickým podmínkám s dostatkem vláhy letošního roku, se alej velice dobře přijala a vykazuje zdárný růst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…