Písek: Nový bazén bude společně s halou v kasárnách

07.04.2019 11:40

Jak dál s bazénem, to bylo jedno ze dvou témat, která písečtí zastupitelé projednávali na svém mimořádném zasedání 4. dubna. Zastupitelstvo většinou hlasů rozhodlo o nové lokalitě pro výstavbu bazénu.

Písek: Nový bazén bude společně s halou v kasárnách
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Společně se sportovní halou by měl v budoucnu vyrůst v Žižkových kasárnách jako součást integrovaného sportovního areálu. Budoucí podobu zmíněné lokality bude město v příštích letech řešit ve spolupráci s ateliérem Fact, s. r. o. Takový byl výsledek druhého projednávaného bodu, který se týkal výběru projektanta urbánního řešení prostoru po někdejších vojenských objektech.

Stavba bazénu je v Písku tématem už celé jedno desetiletí. Během té doby se uskutečnily ankety, referendum, architektonická soutěž, bezpočet jednání rady a zastupitelstva v několikerém složení, plánovalo se, projektovalo. O tom, že se má postavit nový plavecký stadion, v roce 2013 rozhodli sami občané v referendu. Jejich takto vyjádřený názor vedl k tomu, že se pro objekt začala hledat nová lokalita a starý plavecký stadion pod městskými hradbami měl postupně dosloužit. Referenda se tenkrát zúčastnilo 44,5 % oprávněných osob. O rok později zastupitelé odsouhlasili vybudování nového bazénu v areálu pod lesnickými školami.

Loni již připravenou a povolenou stavbu podle hotového projektu zastavila vysoutěžená cena. „Výběrového řízení se zúčastnily dvě firmy, jejichž nabídky překročily o zhruba 15 procent zastupitelstvem stanovenou přípustnou cenu zakázky,“ připomíná Václav Filip z odboru investic a rozvoje.

Nyní se tedy výstavba bazénu vrací prakticky na začátek. Místostarostka Petra Trambová, která byla členkou pracovní skupiny pro stavbu bazénu pod lesnickou školou, k tomu uvádí: „Rozhodnutí zastupitelstva je pro mě velkým zklamáním. Zastupitelé ani tentokrát nenašli dost odvahy rozhodnout a pustit se do stavby podle připraveného a schváleného projektu. Během diskuse se stále jen hledaly důvody, proč je lokalita nevhodná a bazén špatně vyprojektovaný. Nové usnesení o umístění do kasáren, které jsou dopravně i z hlediska napojení sítí zatím netknuté, jen oddálilo další rozhodnutí. Společná stavba bazénu se sportovní halou během projektování ještě určitě dozná navýšení ceny. Pokud se zastupitelům jeví cena bazénu za 350 milionů korun vysoká, pak si nedovedu představit, že budou rozhodovat o částce blížící se pomalu miliardě. Sociální sítě se hned po hlasování naplnily prohlášeními o tom, že zvítězil zdravý rozum. Já si ale myslím, že bohužel nezvítězili občané Písku, kteří budou muset další roky dojíždět za koupáním do Strakonic, Horažďovic nebo Sušice.“

Nejprve bude potřebná změna územního plánu

Návrh na umístění stavby bazénu do někdejšího areálu kasáren podal nejprve zastupitel Michal Horák, následně pak místostarosta Petr Hladík. Zastupitelstvo odhlasovalo zahájení předprojektové přípravy integrovaného areálu bazénu a sportovní haly umístěného do lokality Žižkových kasáren.

„Prostor Kasáren potřebuje konkrétní vizi. Jsem přesvědčený, že zde vznikne důstojná stavba, která bude zásadní investicí do tohoto brownfieldového území. Rád bych zdůraznil, že si velice cením práce své kolegyně Petry Trambové a všech, kteří se podíleli na přípravách stavby bazénu pod lesnickou školou. Získáním zpět do vlastnictví a vyklizením areálu kasáren se městu otevřela jedinečná možnost na realizaci vysoce moderního komplexního sportovně rekreačního areálu v blízkosti městského centra. Bylo by škoda jí nevyužít. Začít musíme co nejdříve.“

Plocha jižní části kasáren, mezi technologickým centrem a pozemky střední zemědělské školy, činí bezmála tři hektary. Podle místostarosty Hladíka bude nejprve potřebná změna územního plánu. „Stávající bazén by měl bez větších investic vydržet zhruba pět let. Věřím, že do té doby už bude postavený nový,“ dodává Petr Hladík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…