Písek: Proměna prostoru před nemocnicí by mohla začít i skončit příští rok

10.10.2018 10:01

Další písecká lokalita se v příštím roce může zásadně proměnit k lepšímu. Rada města schválila návrh zadání veřejné zakázky na stavební úpravy nástupního prostoru Nemocnice Písek.

Písek: Proměna prostoru před nemocnicí by mohla začít i skončit příští rok
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„Jde o území před nemocnicí ohraničené stávajícím parkovištěm, domovem pro seniory Světlo a ulicemi Budějovická a U Obory,“ vysvětluje Václav Filip z odboru investic a rozvoje. „Hlavním cílem revitalizace je vrátit tuto zanedbanou lokalitu k běžnému užívání a plnohodnotně ji začlenit do městského prostoru. Tím získá podstatně vyšší kvalitu.“

Předmětem veřejné zakázky jsou úpravy spočívající ve výstavbě zpevněných parkovacích ploch včetně obslužných komunikací a nové autobusové zastávky v ulici Budějovická, vybudování opěrných stěn, dešťové kanalizace. Součástí stavby je také instalace veřejného osvětlení, sadové úpravy a nový mobiliář.

„Stavba bude provedena podle projektové dokumentace zpracované společností FACT. Se studií nástupního prostoru nemocnice Písek architekta Vladimíra Krajíce se veřejnost mohla seznámit vloni v září,“ informuje městský architekt Josef Zábranský. „Vzhledem ke svažitému terénu jsou zde navrženy úpravy v několika úrovních oddělených systémem opěrných gabionových zdí doplněných popínavou zelení a propojených pro pěší širokým schodištěm a chodníkem.“ Náletové dřeviny z velké části nahradí nová výsadba, která bude lemovat dlážděné cesty.

„Cílem investice je také řešení komplikovaného parkování v této části města,“ říká místostarosta Josef Knot. „V první úrovni, přístupné z Budějovické ulice, by mělo vzniknout městské záchytné parkoviště. Pro klienty nemocnice i návštěvníky centra města zde vybudujeme téměř šedesát nových parkovacích míst. Druhá úroveň s příjezdem z opačné strany od nemocnice, která vznikne na pozemcích Jihočeského kraje, resp. Nemocnice Písek, bude mít kapacitu 60 míst výlučně určených výše uvedeným vlastníkům. Stávající parkoviště u nemocnice zůstane samozřejmě zachováno.“

Akce je rozdělena do dvou etap. „Nejprve budou postaveny všechny opěrné zdi, vybudována horní, nemocniční, úroveň parkingu, komunikace po koruně zdi v ulici U Obory a nový chodník podél Budějovické ulice nahoru ke kruhovému objezdu,“ upřesňuje Václav Filip. „V druhé etapě je plánována výstavba záchytného parkoviště a jeho napojení z Budějovické ulice. Zároveň bude přesunuta autobusová zastávka a nově postavena na přehlednějším místě u domova mládeže.“

Předpokládaná hodnota revitalizace území činí zhruba 26 milionů korun bez DPH. Společně s městem Písek, jehož podíl je 16 milionů korun, budou dalšími investory Jihočeský kraj a Nemocnice Písek. Podaří-li se vybrat zhotovitele, stavební práce mohou započít v lednu 2019 a zhruba za rok by mělo být hotovo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…