Písek: Průzkum ukáže, jak se lidé dopravují

08.05.2019 6:32

V průběhu letošního května a června se v Písku uskuteční průzkum dopravního chování, který odpoví na otázky odkud, kam, jakými dopravními prostředky a pro jaké účely obyvatelé města cestují. Průzkum provádí Centrum dopravního výzkumu ve spolupráci s agenturou SC&C. Získané Informace budou využity při sestavování Plánu udržitelné mobility města Písek.

Písek: Průzkum ukáže, jak se lidé dopravují
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

Jak bude průzkum probíhat?
Tazatelé osloví 300 náhodně vybraných píseckých domácností, ve kterých se prokáží průkazem agentury SC&C. Pokud bude domácnost s účastí v průzkumu souhlasit, položí tazatel několik jednoduchých otázek týkajících se domácnosti a jejích členů. Poté se společně dohodnou na tzv. rozhodném dni, kdy budou všichni členové domácnosti starší 6 let do speciálního deníku zaznamenávat své cesty. Vyplněné cestovní deníky si tazatel v předem stanoveném termínu vyzvedne, zkontroluje a předá odborníkům z Centra dopravního výzkumu k vyhodnocení.

Co se bude zjišťovat?
V první řadě to budou informace týkající se dopravních prostředků v domácnosti. Tazatelé se budou zajímat o vybavení domácnosti koly či auty, což pomůže stanovit, jakým způsobem se lidé při volbě dopravního prostředku rozhodují. Neméně důležitá jsou pak data o jednotlivých členech domácnosti – kolik jim je let, jaké mají vzdělání a jaké dopravní prostředky mají v rozhodný den k dispozici. Veškeré údaje budou samozřejmě anonymní.

Jakým způsobem se bude pracovat s cestovními deníky?
Cestovní deník obdrží každý člen domácnosti starší 6 let. Deníky jsou papírové formuláře, které je možno buď vyplnit samostatně nebo se dohodnout na asistovaném vyplnění po telefonu. Do deníku jsou zaznamenávány všechny cesty, které daný člen domácnosti v rozhodný den podnikl – např. za nákupem, do školy, do práce apod. Pokud některý člen domácnosti zůstane doma, vyznačí i to. Pro každou cestu je pak nutné zaznamenat, kdy a kde začala, kdy a kde skončila. Důležité je také to, jaké dopravní prostředky byly na cestě využity a za jakým účelem byla cesta podniknuta.

Lze někde najít návod na vyplnění deníku?
Příklady, jak deníky jednoduše vyplnit, domácnosti na místě ukáže tazatel. Návod lze také najít na stránce Plánu udržitelné mobility.

Proč by se obyvatelé Písku měli průzkumu účastnit?
Účast v průzkumu není časově příliš náročná, ale informace, které tazatelům domácnosti poskytnou, mají velký význam pro zlepšení dopravy v městě. Pokud budete tazateli osloveni, neodmítejte prosím účast. Zapojením do průzkumu přispějete k efektivnímu plánování dopravy tak, aby lépe odpovídala současným i budoucím potřebám obyvatel. Ovlivníte rozvoj naší obce, podpoříte ochranu životního prostředí a zlepšení kvalitu života nás všech.

Kdo je kontaktní osobou pro průzkum?
Kontaktní osoba k průzkumu za agenturu SC&C je Viktorie Kováčová (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…