Písek: Sochám nesvědčí deštivé počasí a někteří návštěvníci

03.07.2020 20:21

Již šestý týden zdobí i letos náplavku řeky Otavy v Písku obří pískové sochy.

Písek: Sochám nesvědčí deštivé počasí a někteří návštěvníci
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

Jejich galerie pod širým nebem u Kamenného mostu je oblíbeným výletním cílem Písečanů i návštěvníků jižních Čech. Pětice letošních soch oslavuje 777. narozeniny Písku a představuje jej jako město spojené s řekou Otavou a slavným mostem, jako město studentů a škol, město kulturní, sportovní a také město lesů a zeleně.

„Deštivý červen však pískovým sochám příliš neprospěl a některé jejich drobné části poškodila vlhkost. Sochy totiž po vyřezání potřebují nějakou dobu spíše sucho, aby materiál dostatečně ztvrdl a odolával rozmarům počasí,“ říká Edita Kučerová z odboru školství a kultury. Vedle deště se však na pískových obrech bohužel podepsalo i vandalské chování. Umělci Josef Faltus a Jiří Kašpar proto v minulých dnech znovu přijeli do Písku, aby vzniklé škody opravili.

Ačkoliv je prostor kolem jednotlivých děl vyhrazen řetězem a tak i částečně znepřístupněn a nechybí ani upozornění, že se návštěvníci nemají soch dotýkat ani je poškozovat, někteří tato opatření bohužel nerespektují. „Apelovala bych i rodiče, aby přímo k sochám nevpouštěli své ratolesti. Přáli bychom si, aby pískové sochy, které se už staly symbolem léta v našem městě, vydržely na náplavce u Kamenného mostu co nejdéle. Bez zvýšené ohleduplnosti se to ale nepodaří,“ dodává Edita Kučerová.

Na místě také není vhodné krmit holuby, kteří sochy rovněž poškozují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…