Písek: Starý jasan v Komenského ulici musí být pokácen

01.02.2020 20:06

Odbor životního prostředí při kontrole památných stromů zjistil nebezpečný stav u zhruba 200 let starého jasanu ztepilého v Komenského ulici. Tento nález následně potvrdil posudek dendrologa Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Písek: Starý jasan v Komenského ulici musí být pokácen
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

 „Zdravotní stav, vitalita a stabilita jasanu byly vyhodnoceny jako silně narušené. Proto nám bylo doporučeno jeho vyřazení z evidence památných stromů a koncem ledna byl jasan z této evidence vymazán,“ informuje Ondřej Kofroň, koordinátor městské zeleně z odboru životního prostředí.

Pro zajištění provozní bezpečnosti bude tedy nutné jasan pokácet. „Jeho kácení provedou na základě pravomocně vydaného rozhodnutí orgánu ochrany přírody Městské služby Písek. Naplánováno je na čtvrtek 6. února,“ doplňuje Ondřej Kofroň. Pokácený jasan město ve vhodném vegetačním období nahradí novým, již vzrostlejším, stromem stejného druhu.

Jasan u Krombergerova pavilonu rostl na místě starého hradebního příkopu. Zasazen byl někdy kolem roku 1820 a zajímavostí bylo, že jeho kmen prorůstal otvorem v kamenné lavičce, která se u stromu nachází. K ní se pak také vázala pověst, nevydrží-li zvyšující se tlak rostoucího kmene stromu a praskne, bude konec i s městem Písek. Dle informací z Prácheňského muzea v Písku se pokácení stromu plánovalo už v roce 1900, ale než k tomu došlo, někdo jej přes noc ořezal a zmladil tak, že jasan byl schopný dalšího růstu a v jeho stínu se mohlo posedět ještě 120 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…