Písek: U Purkratic vznikl remíz, pomohli studenti i dobrovolníci

02.04.2019 11:40

O vznik dalšího nového krajinotvorného prvku se zasloužili pracovníci odboru životního prostředí ve spolupráci se studenty Střední zemědělské školy v Písku a dobrovolníky z písecké skupiny Voda a zeleň. Stalo se tak 27. března, kdy na městském pozemku u Purkratic vysadili 600 plodonosných keřů a 23 ovocných stromů.

Písek: U Purkratic vznikl remíz, pomohli studenti i dobrovolníci
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„Na ploše téměř 3.000 m2 tak s přispěním studentů i veřejnosti vznikl vzorový remíz. Tvoří ho spolu s vhodnými druhy keřů také původní staročeské odrůdy vysokokmenů jabloní, hrušní a slivoní. Nechybí ani třešeň ptačí a jeřáb,“ informuje David Schwedt z odboru životního prostředí. V keřovém patře remízu jsou osvědčené druhy, které přispějí ke zlepšení potravní nabídky pro ptactvo i zvěř. Vedle hlohu, trnky, bezu, zimolezu, brslenu a řešetláku zde najdeme i původní růži šípkovou.

„Jde o již třetí remíz vytvořený v rámci dlouhodobé koncepce výsadeb zeleně v zemědělské krajině. Kompletní sadební materiál zajistila nezisková organizace Sázíme stromy v rámci grantu Patagonia. Podobný projekt v Písku podpořila již v minulých letech. Městské služby připravily výsadbové jámy pro stromy a doplňkový materiál i hnojivo,“ doplňuje David Schwedt.

Projekt na remíz včetně osazovacího plánu poskytl odbor životního prostředí z ornitologicko-krajinářské studie. Pracovníci odboru při workshopu před výjezdem do terénu vysvětlili studentům správný postup výsadby a upozornili je na důležitost tvorby krajinných prvků, jako jsou remízy a aleje, v intenzivně zemědělsky obhospodařované krajině, a to především v souvislosti s klimatickými změnami a erozí zemědělských půd. Výsadby původních druhů dřevin mají nejen krajinotvornou a protierozní funkci, přínosem zakládání remízů je také celkové zvýšení biodiverzity a vytvoření zdroje potravy i vhodného úkrytu pro zvěř a ptactvo.

„Podobné akce jsou příkladem dobré praxe, kdy se mládež, organizace, spolky a občané, kterým není lhostejný stav krajiny, podílejí na jejím ozelenění bez velké finanční náročnosti. Všem zúčastněným bychom jménem města Písek chtěli poděkovat za pomoc i příkladnou spolupráci,“ dodává vedoucí odboru životního prostředí Miloslav Šatra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…