Písek: V MHD bude výhodnější platit kartou

07.12.2021 11:07 | Tisková zpráva

Písek chce motivovat cestující v městské hromadné dopravě, aby jízdenky, kupované u řidiče v autobusu, platili ve větší míře bezhotovostně.

Písek: V MHD bude výhodnější platit kartou
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

Město se proto rozhodlo upravit od 1. ledna 2022 ceník jízdného v MHD tak, že se sníží cena plné jízdenky placená bankovní kartou z 16 na 12 korun, a naopak jízdenka, kterou bude cestující platit řidiči v hotovosti, zdraží z 16 na 20 korun. Změnu na svém prosincovém jednání schválilo zastupitelstvo.

„Možnost bezhotovostní platby za jízdenky zakoupené u řidiče jsme zavedli ve spolupráci s dopravcem před rokem. Využívá ji ale minimum lidí, za první tři čtvrtletí tohoto roku to bylo necelých šest procent z více než 64 000 cestujících, kteří si jízdenku kupovali přímo v autobusu,“ řekl místostarosta Petr Hladík.

Nakupování jízdenek u řidiče za hotovost s sebou nese dva problémy. Prvním je zdržení při odbavení cestujících při nástupu do autobusu, to se pak projevuje častým zpožďováním některých hodně vytížených spojů. Druhým je pak hygienický, manipulace s penězi je pro řidiče rizikovou operací, zejména v této době. Zvýšení počtu bezhotovostních plateb u řidiče by oba problémy pomohlo vyřešit.

Sazba 20 Kč za plnocenné jízdné a 10 a 5 Kč za zlevněné byla zvolena mimo jiné i proto, že na rozdíl od současných sazeb 16, 8 a 4 Kč všechny nově navrhované ceny jízdenek odpovídají nominální hodnotě mincí. Je tak možné předpokládat, že cestující budou mít u sebe přesnou částku, tím se zrychlí jejich odbavení a omezí se manipulace řidiče s penězi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…