Písek: V noclehárně je nově i denní centrum pro lidi bez domova

10.10.2018 8:36

Dům čp. 450 v Sedláčkově ulici, který slouží jako noclehárna pro lidi bez domova, je po rekonstrukci téměř k nepoznání. Příležitostné útočiště nyní může poskytnout až devíti osobám, díky úpravám v přízemí je zajištěn i bezbariérový přístup pro lidi s pohybovým handicapem.

Písek: V noclehárně je nově i denní centrum pro lidi bez domova
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

„V těchto dnech byla dokončena druhá etapa rekonstrukce původně bytového domu, který byl ve značně zanedbaném stavu,“ říká Marcela Průšová, ředitelka Městského střediska sociálních služeb Písek. „Hlavním cílem projektu s názvem „Noclehárna, nízkoprahové denní centrum – komunitní sociální práce města Písek“ je zvýšit kvalitu a dostupnost služeb vedoucích k sociálnímu začlenění osob bez přístřeší ve městě Písku a regionu Písecka.“

Rekonstrukce započala stavebními úpravami v prvním patře objektu. Už od září 2016 zde díky tomu slouží lidem v nouzi dvě oddělené ložnice pro ženy a muže, každá se čtyřmi lůžky a koupelnou. Klienti mají k dispozici také kuchyňku s jídelnou a pračku. Vedle toho jsou zde provozní místnosti, kancelář a zázemí pro personál. V rámci přestavby byly řešeny nové rozvody odpadů, elektroinstalace a topení.

Letos, při druhé etapě rekonstrukce, se pracovalo v přízemí objektu, v podkroví i na úpravách fasády a okolí domu. „Kapacita zařízení byla rozšířena o zázemí pro osobu s omezenou hybností. Do noclehárny se lze dostat samostatným bezbariérovým vchodem. Také zde mají případní klienti možnost využít standardně vybavenou kuchyňku a pračku se sušičkou,“ informuje Jan Venclík z odboru investic a rozvoje. Další prostory v přízemí objektu byly upraveny pro potřeby nízkoprahového denního centra. V podkroví vznikla komunitní místnost. Tu bude možné využívat i k přednáškové činnosti.

„Na investici v celkové hodnotě zhruba 7,5 milionu korun bez DPH se nám podařilo získat dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši, která pokryje devadesát procent nákladů,“ doplňuje Jan Venclík.

V noclehárně platí ubytovací řád

„Jsem ráda, že se podařilo druhou etapu rekonstrukce dokončit ještě před příchodem chladných podzimních dnů, kdy o služby nocleháren mezi lidmi bez přístřeší narůstá zájem. My jsme jim nyní schopni nabídnout na přechodnou dobu bezpečné, pohodlné a důstojné místo k přenocování, kde si budou moci vyprat prádlo, umýt se, připravit si jídlo a s pomocí našich sociálních pracovníků řešit co nejlépe a nejrychleji svou těžkou životní situaci,“ říká starostka Eva Vanžurová.

V noclehárně platí ubytovací řád. Klienti musí přicházet a také odcházet v určený čas. Nesmí být pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek. Během jejich pobytu je přítomen odpovědný pracovník. Služby jsou částečně zpoplatněny.

Nízkoprahové denní centrum pro osoby bez domova je ambulantní služba sociální prevence, která navazuje na již zavedenou službu Noclehárny Písek. Cílovou skupinou jsou osoby, které se ocitly v tíživé životní situaci, v jejímž důsledku přišly o trvalé bydlení a jsou odkázány žít na ulici. Centrum bude zajišťovat podmínky pro osobní hygienu a přípravu stravy, pomoc při obstarávání osobních záležitostí, podporu při získání zaměstnání či trvalejšího ubytování. Otevřeno je denně po celý rok od 6:00 do 14:30 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

13:37 Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

Začíná historicky první aukce nájemního bydlení v Olomouci. Registrační kolo tohoto výběrového řízen…