Písek: V plánech nového vedení města je život zdravý, příjemný a pohodlný

05.01.2019 6:32

Nové vedení města má rozdělené kompetence, za sebou první hektické týdny a před sebou čtyři roky práce pro Písek a jeho obyvatele. Starostky Evy Vanžurové a místostarostů Petra Hladíka, Petry Trambové a Ondřeje Veselého jsme se zeptali, na čem pracují a co důležitého se chystá v oblastech jim svěřených.

Písek: V plánech nového vedení města je život zdravý, příjemný a pohodlný
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

Nad financemi a investicemi, školstvím, sportem a také na konceptem Smart Písek bude mít v příštích čtyřech letech dohled starostka Eva Vanžurová.

„Z aktuálních investičních plánů bych zmínila revitalizaci bývalých Žižkových kasáren a revitalizaci okolí písecké nemocnice, dále vybudování nové cyklostezky ke Klášterským rybníkům a rekonstrukci lávky přes Městský ostrov. V oblasti sportovní a volnočasové bychom rádi ke zdárnému konci dovedli například projekt rekreačního areálu v lokalitě Oldřichov a rekonstrukci Chaty Živec. Už v příštím roce by také mělo dojít k úpravě několika hřišť a vzniknou nové veřejné plochy pro sportovní aktivity.

V oblasti školství se zaměříme na objekty mateřských škol, které se budou zateplovat. Samozřejmě při tom budeme hledat vhodné dotační tituly.

Prioritou v oblasti Smart Písek je zajistit tomuto konceptu širokou podporu písecké veřejnosti. Optimalizace MHD, otevření městských dat pro veřejnost, projekt eCulture, ekologizace teplárny nebo rozvoj elektromobility, to jsou témata, která aktivní Písečany budou zajímat.“

Sociální věci a dopravu má na starosti 1. místostarosta Petr Hladík.

„Od ledna začne jezdit po městě Taxík Maxík, který zajistí přepravu seniorů a osob se zdravotním postižením. V roce 2019 chceme zahájit práci na přípravě stavby domova pro seniory v Sovově ulici a pokračovat v komunitním plánování sociální služeb, které by mělo přispět k lepšímu životnímu standardu potřebných a zlepšovat i vzájemné soužití lidí ve městě.

Také oblast dopravy už v lednu zaznamená zásadní změnu, začne platit nový ceník MHD se zlevněným jízdným pro děti a studenty o 75 procent a vznikne možnost využití Písecké kary za 100 korun na rok pro děti a studenty. Ve spolupráci s odborem dopravy a organizační složkou Smart Písek připravujeme optimalizaci dopravní sítě MHD s obsluhou centra města. Chceme městskou dopravu přizpůsobit co nejvíce potřebám obyvatel tak, aby mohlo dojít ke snížení zátěže osobní automobilovou dopravou. Naším dalším cílem je postupné vytváření podmínek pro rozvoj cyklistické dopravy ve městě.“

Rozvoj města a majetkové záležitosti budou hlavní náplní práce 2. místostarostky Petry Trambové.

„Nejdůležitější akcí v rámci rozvoje města je budoucí využití lokality Žižkových kasáren. Jedná se o jakousi novou městskou čtvrť, která si zasluhuje výraznou péči. V lednu budou veřejnosti prezentovány výsledky soutěže na řešení této lokality.

Loni byla zpracována urbanistická studie na využití řeky ve městě. Vytipovala důležité oblasti k řešení tak, abychom mohli řeku více zapojit do každodenního městského života. V nejbližší době začneme Městským ostrovem a opravou lávky a budeme hledat možnosti využití pro „starou“ úpravnu vody.

Stálicí mezi tématy v Písku je bazén. V roce 2019 bychom měli určitě rozhodnout, jak to s ním dopadne. Výsledek bude plně v rukou nových zastupitelů.

Za správu majetku bych chtěla především zmínit, že hledáme nové využití pro cenné městské budovy. V domě U Koulí by měla působit Sladovna s programy a kurzy pro veřejnost. V plánu je rekonstrukce domu čp. 1 na Velkém náměstí a novou náplň budeme hledat i pro budovu původní knihovny na Alšově náměstí.“

Ondřej Veselý, 3. místostarosta (neuvolněný), zodpovídá za oblast životního prostředí, kultury a cestovního ruchu.

„Rádi bychom již v příštím roce zahájili revitalizaci parku na Husově náměstí a dle připravených studií započali se založením parku u Václava. Chceme také vyhlásit architektonickou soutěž na revitalizaci Palackého sadů a po etapách ji začít realizovat. Připravovat by se měla také revitalizace Mírového náměstí. Chceme zřídit speciální fond na péči o městskou zeleň a nastavit ucelený systém její údržby a obnovy.

V oblasti kultury a cestovního ruchu bude v roce 2019 významné dokončení a přestěhování knihovny. Rovněž připravujeme zřízení malého kinosálu v kině Portyč, který by měl sloužit především dětem. Budeme připravovat kompletní revitalizaci letního kina s cílem učinit z něj multifunkční relaxační prostor. Pracuje se také na nové podobě Pískoviště a novém grantovém schématu na další čtyři roky. Pro cestovní ruch v Písku bude numericky šťastný a významný rok 2020, na který připadá výročí 777 let města.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…