Písek a Wetzlar oslavují desáté výročí partnerství

09.09.2018 11:40

V letošním roce uplynulo již deset let od podpisu partnerského dokumentu mezi Pískem a hesenským Wetzlarem. Formálnímu stvrzení partnerství přitom předcházelo pět let vzájemného poznávání a zjišťování, zda kontakty mezi našimi spolky a občany budou fungovat. Ukázalo se, že fungují velmi dobře a dnes tak existuje řada vazeb různých zájmových spolků i jednotlivců. Jubileum roku 2018 je připomínáno řadou společných aktivit a bylo také finančně podpořeno Česko-německým fondem budoucnosti.

Písek a Wetzlar oslavují desáté výročí partnerství
Foto: mesto-pisek.cz
Popisek: Písek

Po celou dobu tohoto partnerství spolu aktivně spolupracují komorní orchestry, které již několikrát připravily náročné projekty společných koncertních vystoupení. Nejinak tomu bylo i letos. Premiéra společného koncertu se uskutečnila 12. května v Písku, repríza pak 26. srpna ve Wetzlaru. Dirigent Martin Knell zvolil mimo jiné druhou symfonii Ludwiga van Beethovena a symfonii Jana Václava Voříška.

V závěru května se padesátka píseckých sportovců zúčastnila Sportovních her mládeže ve Wetzlaru, kde se potkali mladí basketbalisté, fotbalisté, tenisté, atleti a házenkářky, změřili své síly, vyměnili si zkušenosti (například s metodami tréninku) a navázali nová přátelství.

Na konci června byla v Goethově městě otevřena společná výstava našich muzeí „Křehký základ imaginace“ představující díla malíře skla, porcelánu a miniatur Jana Zachariáše Quasta. Výstava, jež se setkává s velkým zájmem návštěvníků bude ukončena dernisáží a přednáškou 9. září.

Wetzlarští jsou očekávání na Pivní slavnosti

Vrcholem jubilejního roku byl víkendový program k výročí partnerství. Ten se v závěru srpna konal ve Wetzlaru. V sobotu 25. srpna proběhla na wetzlarské Nové radnici k této příležitosti připravená Česko-německá konference, organizovaná Institutem pro evropská partnerství a mezinárodní spolupráci. Účastníci včetně desetičlenné písecké delegace si vyslechli příspěvky o aktuálních problémech Evropy, vztazích mezi Českem a Německem a diskutovali o možnostech rozvoje kontaktů, především pak o zapojení mládeže.

V neděli 26. srpna program pokračoval oficiální oslavou, při které zazněly projevy zástupců obou měst a dalších významných hostů. Primátor Wetzlaru Manfred Wagner naše partnerství označil za investici do budoucnosti Evropy a místostarosta Písku Jiří Hořánek za společně zasazenou květinu, o niž se musíme jako dobří zahradníci starat. Přítomní kvitovali především skutečnost, že tento vztah je živý, naplněný aktivními kontakty a spoluprací občanů. Slavnost v klášteře Altenberg završil už zmiňovaný koncert.

Wetzlarští hosté jsou nyní očekávání na Pivní slavnosti v Písku, kde se v Palackého sadech ve dnech 7. a 8. září představí v informačním a gastronomickém stánku. Návštěvníci u jejich stánku budou moci především ochutnat hesenskou specialitu – jablečné víno v různých variantách. Výtěžek z prodeje plánuje wetzlarská strana stejně jako v loňském roce věnovat na charitu. O víkendu budou přítomni také zástupci česko-německých společností, které v obou městech působí a organizují společné aktivity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…