Pištín: Nová knihovna je bez bariér

21.09.2018 10:01

Obecní knihovna v Pištíně na Českobudějovicku nabízí nově své služby v čerstvě zrekonstruovaných, bezbariérových prostorách v přízemí obecního úřadu. Stavební úpravy vyšly na přibližně 700 tisíc korun a z větší části byly financovány z Programu obnovy venkova Jihočeského kraje.

Pištín: Nová knihovna je bez bariér
Foto: pistin.cz
Popisek: Pištín

„Nové zázemí knihovny vzniklo v dosud nevyužívaných prostorách objektu obecního úřadu, takže bylo nutné celý prostor odvlhčit, udělat nové podlahy, omítky, elektroinstalace a podobně,“ uvedl starosta Pištína Jaroslav Havel. Obec knihovnu také vybavila novými regály, místy k sezení, počítačovou technikou a dokoupila také nové knihy a stolní hry.

V prvním patře úřadu, kde knihovna uvolnila své dosavadní prostory, již vzniká nové rovněž bezbariérové multifunkční společensko-vzdělávací centrum.  „Na příští rok plánujeme také rekonstrukci naší druhé knihovny v Češňovicích,“ poznamenal starosta.

Obě pištínské knihovny, které slouží zhruba 650 obyvatelům Pištína a jeho místních částí, Češňovic, Pašic a Zalužic, disponují přibližně třemi tisíci knižnímu svazky. „Vedle toho nabízíme samozřejmě také internet, možnost textového editoru a dalších volně šiřitelných programů, hry či zvukové knihy,“ konstatovala pištínská knihovnice Jiřina Čapková.

Knihovny na autobusových zastávkách

Obecní knihovna Pištín, která je umístěna v budově obecního úřadu a Obecní knihovna Češnovice ve společné budově obce a hasičského muzea půjčuje knihy pro dospělé i mládež z vlastního fondu i z výměnného fondu Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích.

Zcela unikátní jsou pak veřejné knihovničky na autobusových zastávkách v Pištíně, Češňovicích a Pašicích. „V Češnovicích máme takzvanou knihoskříň a na autobusových zastávkách ve všech místních částech police s knihami volně přístupnými každému. O tyto v uvozovkách free knihovny se starají sami občané, kteří sem odkládají nepotřebné knihy. Kdokoli si zde může vybrat, co ho zajímá, vybraný titul si pak může třeba odnést domů a přinést zase nějaký jiný. Funguje to velice dobře a mnozí si výběrem a četbou krátí čas při čekání na autobus,“ dodal Havel.

V obci je samozřejmostí také internet, bezplatná wifi síť je dostupná v objektu úřadu, knihovny, ve zdravotním středisku, na fotbalovém stadiónu a ve všech obecních hospodách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…