Plánů a cílů máme pro letošek hodně, zní z vyškovské radnice

02.01.2019 16:05

Vnímají vzájemnou vstřícnost, komunikativnost, otevřenost, snahu se dohodnout. Stejně jako deficit v několika oblastech. A je jim jasné, že řada témat představuje běh na dlouhou trať a že se nedají vyřešit za měsíc. Nové vedení města má za sebou pestrý podzim a velmi dobře si uvědomuje, že také rok 2019 bude rozmanitý i náročný zároveň.

Plánů a cílů máme pro letošek hodně, zní z vyškovské radnice
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Postupně chce ukrajovat ze svých plánů, kdy některé už mají konkrétnější obrysy. Například dovybavení Sokolského domu novými kvalitními sedačkami, tak aby v letošním roce vzniklo plnohodnotné kino. „Dlouhodobě nás tíží problematika Sokolského domu, respektive absence pohodlných sedaček. Nakonec budou instalované napevno, zásuvný systém by nám totiž významně snižoval kapacitu sálu v případě pořádání plesů a podobných společenských akcí. Navíc je dražší a kvalita sedaček při zásuvném systému je nižší než u pevných,“ připomněl starosta Vyškova Karel Jurka.

Sál je i podle místostarosty Josefa Kachlíka krásný a má výbornou akustiku. „Plánujeme jinak využít i předsálí. Nabízí se kavárna, chceme oživit tradici výstav zejména mladých umělců,“ přiblížil místostarosta Kachlík.

Připomněl, že akcí, kdy musejí sedačky pryč, bývá každoročně minimum. „Neznamená to, že bychom se chtěli zbavit plesů ve Vyškově, nicméně než se vyřeší otázka hlavního kulturního stánku, tak by se podobná společenská setkání konala v areálu Velitelství výcviku - Vojenské akademie. Jeden z nosných bodů rozpočtu na právě začínající rok je právě pořízení studie využití kulturních zařízení ve Vyškově. Nechceme se zaměřit pouze na jeden úsek, ale podívat se na kulturu coby celek,“ sdělil místostarosta Kachlík.

Z dalších investic nového roku budí pozornost rozsáhlá rekonstrukce venkovního bazénu aquaparku, oprava komunikace a výstavba chodníku v areálu bývalého školního statku, výměna střešní krytiny na Knihovně Karla Dvořáčka, výstavba nového skateparku u zimního stadionu, který rozšíří už tak pestrou nabídku sportovního vyžití, i pokračování stavby moderního zázemí dětského dopravního hřiště. „Pro Vyškovany je podstatná i chystaná rekonstrukce autobusového nádraží. Podotýkám, že jde o soukromou investici společnosti KRODOS SERVIS. Z logických důvodů nás ovšem velmi zajímá. Projekt prochází revizí. Z naší strany trváme na tom, aby došlo k zastřešení nástupišť. Jednání s investorem jsou nicméně vstřícná, děláme maximum pro to, aby cestující byli se zázemím pro následující dekády spokojení,“ upozornil starosta Jurka.

Co se týče dopravy, velmi diskutované bude také roky plánované zdvoukolejnění železniční trati. „Budeme v této otázce tvrdě hájit zájmy města,“ zdůraznil místostarosta Roman Celý.

Zmínil rovněž dořešení křižovatky na sídlišti Víta Nejedlého či prověření nových tras v rámci cyklodopravy. „Vnímáme i požadavky na změnu organizace dopravy, což představuje zejména zjednosměrnění některých vyškovských ulic. Vzbudí to zřejmě emoce, ale je potřeba se o tom bavit, protože aut každoročně narůstá. S tím souvisí také hledání možností nových parkovacích míst,“ zmínil místostarosta Celý.

V plánu je rovněž zpracování projektové dokumentace na rekonstrukci sokolského hřiště. „Řešení sokolského areálu úzce souvisí s definitivním vyřešením sportovního areálu pro Základní školu Tyršova,“ připomněl vyškovský místostarosta. Město hodlá podle jeho slov rovněž hledat řešení týkající se výstavby nové skautské klubovny. „Skautskému středisku výrazně narostl počet zájemců a klubovna už nesplňuje prakticky nic,“ zdůraznil místostarosta Celý.

Jediná žena ve vedení města Karin Šulcová má za sebou osobní návštěvy vyškovských školek a škol. Problém vidí zejména v tom, že organizacím přichází každoročně příspěvek na provoz ve stejné výši, aniž by se vyhodnocoval reálný stav, co školy potřebují. „Mají pochopitelně možnost účelových dotací, nemají ale většinou volný prostor na to, aby dle svých potřeb řešily neinvestiční výdaje přímo z rozpočtu. Příspěvky chceme po přezkoumání roku 2018 přehodnotit a spravedlivěji nastavit,“ naznačila 1. místostarostka, která má zároveň radost z výrazných investic právě do mateřinek a základních škol.

Starosta Vyškova doplnil, že uvolnění představitelé města prověřují kompletní financování pro jednotlivé příspěvkové organizace, kdy se nemění výše jejich příspěvků. „Chceme příspěvky prověřit a spravedlivěji nastavit,“ informoval starosta Jurka.

Připomněl zároveň, že nová koalice si dala za jeden z cílů prověřit všechny možnosti, zda k dané investici nebo provozu není možná nějaká evropská nebo státní dotace. Místostarostka Šulcová už v oblasti hlásí první úspěchy. „Podařilo se mi motivovat některé ředitelky mateřských škol k získávání mimorozpočtových prostředků. Ředitelé základních škol se snaží využívat tyto možnosti již řadu let, u mateřinek to bylo spíše výjimkou. Zatím hovoříme o sumě zhruba 900 tisíc korun, o kterou budou školky žádat. Věřím, že další budou následovat,“ konstatovala.

Velkým tématem, které bude provázet celé čtyřleté volební období, je nepochybně zeleň. Místostarosta Kachlík rezolutně odmítá, že by se pro péči a novou výsadbu dělalo málo. Zaměřit se chce mimo jiné na centrum města. „Máme za sebou několik schůzek týkajících se ozelenění Masarykova náměstí pomocí kontejnerů. Ty by posloužily zásadnější výsadbě. Do země se s ohledem na to, že pod náměstím vede obrovské množství inženýrských sítí a podsklepení, zasahovat nemůže. Šlo by o celoroční kontejnery. Rozhodně chceme z centra příjemnější místo, do kterého budou Vyškované rádi chodit,“ poznamenal.

Zatraktivnit chce nové vedení radnice také zámeckou zahradu. „Je vůle pro vytvoření sociálního zázemí v zámecké zahradě, což je základ. Pokud má být oživená nejrůznějšími společenskými akcemi, jednoznačně chybí sociální zařízení,“ řekl místostarosta Celý.

Na závěr se shodli, že od začátku své cesty přistupují k problémům města nejen s letitými zkušenostmi, ale i s pokorou. „Věcnou debatu přivítáme, ostatně sami velmi dobře víme, že je co zlepšovat, i když podmínky pro život máme ve Vyškově velice dobré. Je určitě potřeba se věnovat kritickým hlasům a vysvětlovat, proč jdeme tou či onou cestou nebo proč některé věci jednoduše nejdou. Komunikace je základ,“ zdůrazňují.

Vstřícnost směrem k obyvatelům Vyškova vnímají i zřízením oficiálního facebookového profilu města. „Hodláme věcně debatovat o problémech, které lidi tíží, zároveň chceme, aby uživatelé sociálních sítí věděli, na čem zrovna pracujeme,“ přiblížila místostarostka Vyškova.

Stejně jako kolegové si pochvaluje snahu k nalezení společné řeči. „Atmosféra je nebývale vstřícná. To, co řešíme ve svých kompetencích, pak společně podrobně diskutujeme. Budujeme si elementární důvěru, protože jsme se někteří ještě před několika měsíci úplně dobře neznali,“ uzavřel vyškovský starosta Jurka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…