Plzeň: Aplikace seznamuje Čechy s bavorským dialektem

17.04.2021 18:05

Odborníci katedry germanistiky a slavistiky Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni se podíleli na vzniku speciální aplikace, která Čechům pomůže s dorozumíváním v Bavorsku.

Plzeň: Aplikace seznamuje Čechy s bavorským dialektem
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Výsledek spolupráce česko-německého týmu vyučujících, studentek a studentů je určen lidem, kteří do Bavorska zamíří jako turisté, brigádníci či zaměstnanci. Aplikace s názvem Welcome to Bavaria je zdarma ke stažení v obchodě Google Play.

Díky aplikaci se uživatelé seznámí se základními frázemi a důležitými bavorskými slovy, mohou přitom přepínat mezi výukovým a testovacím módem a všechny výrazy si poslechnout v podání rodilého mluvčího z Regensburgu, který hovoří severostřední bavorštinou. Výchozím jazykem přitom může být spisovná němčina, čeština, angličtina nebo arabština.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Pro českou verzi aplikace bylo třeba přeložit na 350 slov a frází. Za finální podobu zodpovídala odborná asistentka katedry germanistiky a slavistiky Andrea Königsmarková. „Vedle překladové práce jsme spolupracovali i při výběru slovní zásoby, ladili jsme možnosti jejího převodu do různých jazyků a hlavně pilovali zachycení rozdílů dialekt versus spisovný jazyk. Je to velmi složité právě u překladu do jiného jazyka. Usilovali jsme, aby česká verze co nejvíce odrážela specifika vybraných slov a frází z bavorštiny,“ popsala.

Kvůli co nejvýstižnějšímu překladu uživatelé mezi českými slovy najdou i ta nespisovná. „Jsou to většinou obecně česká slova, slova s výraznější expresivitou jako třeba grázl nebo ksindl anebo uvádíme výrazy hovorové. Pro slovní zásobu z oblasti gastronomie jsem velmi využila i své znalosti z předchozího výzkumu zvyklostí kolem jídla v česko-bavorském pohraničí,“ doplnila Andrea Königsmarková.

Nápad vytvořit aplikaci vznikl na německé Univerzitě Marburg, která plzeňskou katedru ke spolupráci oslovila. Aktuálně je k dispozici verze 1.0, ale připravuje se další verze s vylepšenou grafikou a s dalšími hesly. Katedra germanistiky a slavistiky plánuje rozšířit spolupráci s Univerzitou Marburg i na další projekty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…