Plzeň: Bezpečnostní situace tématem jednání s ministrem vnitra

11.01.2019 8:36

Primátor města Plzně Martin Baxa a radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký se ve čtvrtek v Plzni na krajském policejním ředitelství zúčastnili schůzky vedení krajské policie s ministrem vnitra České republiky Janem Hamáčkem. Tématem setkání byly bezpečnostní situace v kraji, nápad trestné činnosti v regionu v loňském i předchozích letech, situace ohledně průmyslových zón a ubytoven, ale například také připravenost policie na riziková sportovní utkání a další.

Plzeň: Bezpečnostní situace tématem jednání s ministrem vnitra
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

V souvislosti s Plzní se ministr zajímal zejména o situaci ohledně zahraničních pracovníků. Právě témata bezpečnosti související s velkým počtem cizinců, jichž v Plzni žije aktuálně přes 17 tisíc legálně, s ubytovnami, pracovními agenturami i zvyšujícím se počtem lidí bez domova město dlouhodobě trápí. Jejich řešení proto patří podle primátora i radního mezi priority. „Z pohledu vnímání veřejností je to rostoucí problém. Ale je to hlavně věc pocitu lidí, podle statistik kriminalita neroste, naopak. Samozřejmě jsou v Plzni problémová místa, nicméně je nutné tyto problémy řešit systémově,“ uvedli primátor a radní. Podle nich téma cizinců již v Plzni zasahuje i do oblasti sociální a školství.

Větší regulaci by tak vedení města požadovalo hlavně ve vztahu k personálním agenturám, které zahraniční dělníky pro firmy zajišťují. „Ten problém na straně agentur tam je,“ souhlasil ministr. Na jednání zaznělo, že řešením by například bylo, aby se agentury finančně podílely na zajištění návratu cizinců do jejich domovského státu ve chvíli, kdy přijdou o práci. Nyní tuto povinnost nemají, propuštění cizinci tak často končí jako bezdomovci. Ministr zmínil, že by se také mohlo jednat o spolupráci se státy, z nichž nejčastěji cizinci přichází, a případně využít tým jejich policistů v problémových českých lokalitách po určitou dobu.

Podle krajského policejního ředitele Pavla Krákory je na území celého Plzeňského kraje 324 ubytoven, v okrese Plzeň-město je jich 82. Z jednotlivých plzeňských městských obvodů jich nejvíce spadá pod centrální městský obvod, a to 45 s kapacitou 2739 lůžek. Mezi lokality zaměstnávající nejvíce cizinců patří Borská pole v Plzni, dále pak Nová Hospoda na Tachovsku, roli hrají ale i menší zóny, například v Holýšově a jinde.

Ministr Jan Hamáček si během dne některé ubytovny v Plzni také prohlédl, v rámci své celodenní návštěvy krajské metropole zavítal odpoledne také na obvodní služebnu Městské policie Plzeň–Doubravka, kde si prohlédl prostory nedávno nově otevřené obvodní služebny a seznámil se s činností městské policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.