Plzeň: Blíží se přechod na DVB-T2, přeladí se vysílače 4. února 2020

30.01.2020 12:26

V České republice probíhá další vlna televizní digitalizace. Přeladění na nový digitální signál DVB-T2 se postupně dotkne všech domácností, které přijímají vysílání pomocí venkovní či klasické antény nebo společné antény pro bytové domy. V úterý 4. února 2020 se definitivně na nový standard DVB-T2 přeladí vysílač Krašov a Vraní Vrch pro Plzeňsko, ve středu 12. února 2020 vysílač Klínovec a Zelená hora na Karlovarsku.

Plzeň: Blíží se přechod na DVB-T2, přeladí se vysílače 4. února 2020
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Změna se týká těch, kdo přijímají televizní vysílání terestricky, tj. pozemním způsobem. Netýká se tedy domácností s kabelovým, satelitním nebo internetovým příjmem televizního vysílání. Není třeba zbavovat se televize, stačí si pořídit set top box s tunerem DVB-T2 a kodekem H.265/HEVC. Další možností je pořídit si nový televizní přijímač, který má integrovaný tuner DVB-T2 s kodekem H.265/HEVC. Vhodná zařízení jsou v prodejnách označena kulatým zlatým logem „DVB-T2 ověřeno”. Výrobky, které jsou označeny tímto logem, budou fungovat i po roce 2020, kdy bude DVB-T vysílání ukončeno.

„Diváci si mohou již nyní vyzkoušet, zda jejich přijímač umí přijmout DVB-T2 vysílání. Stačí, když spustí automatické ladění a to jim najde programy v přechodových sítích, kterými pokrýváme oblasti s více než 99 % obyvatelstva. DVB-T2 poznají podle označení T2 v menu. Pokud by měli s laděním jakékoliv potíže, mohou využít služeb servisních firem. My sami jsme jich proškolili ve všech regionech přes 170 a jejich seznam diváci najdou ZDE,“ uvedl generální ředitel Českých Radiokomunikací Vít Vážan.

Občané se mohou s dotazy ohledně termínů vypínání, způsobu přeladění nebo jiných technických problémů obrátit na telefonní číslo České televize 2 6113 6113, případně na e-mail ZDE. Podrobnější informace jsou zároveň dostupné na webu ZDE.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zároveň chce usnadnit přechod na nový standard vysílání lidem, kteří potřebují pobytové sociální služby, tedy například seniorům v domovech důchodců či hendikepovaným ve speciálních zařízeních apod. Proto byl schválen nový program, z něhož bude možné prostřednictvím krajů poskytovat do vybraných zařízení sociálních služeb příspěvek na nákup set top boxu, televize nebo úprav antény. Alokovaná částka v dotačním program je 20 milionů korun.

Vypínání sítí DVB-T začalo 27. listopadu 2019 v Praze, pokračovat bude postupně v jednotlivých regionech a skončí v červnu 2020.

Naladit DVB-T2 vysílání je možné následovně:

  1. Mít DVB-T2 přijímač (televizi nebo set-top-box s tunerem DVB-T2 a kodekem H.265/HEVC).
  2. Použít stávající přijímací TV anténu s tím, že:
    a) individuální příjem (prostřednictvím stávající TV antény) nebude vyžadovat žádnou úpravu;
    b) společné televizní antény (STA) budou obvykle vyžadovat zásah specializované servisní firmy, která zajistí potřebné technické úpravy.
  3. Na DVB-T2 přijímači aktivovat automatické ladění, čímž se do paměti přijímače načtou veškeré DVB-T2 sítě, jejichž signál je v dané lokalitě dostupný.

Mapa s termíny vypínání DVB-T ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Dešťová zahrada se otevřela veřejnosti, zelená oáza s tekoucí vodou potěší i děti

10:23 Přerov: Dešťová zahrada se otevřela veřejnosti, zelená oáza s tekoucí vodou potěší i děti

Dešťová zahrada – ráj pro lidi, zvířata i rostliny. Vodní prvky, které potěší zejména děti. Budky pr…