Plzeň: Darované mobilní telefony pomohou v komunikaci s lidmi bez domova

31.05.2022 14:27 | Tisková zpráva

Sbírku mobilních telefonů, nabíječek a powerbank připravila nezisková organizace Středisko křesťanské pomoci Plzeň ve spolupráci s městem Plzní. Darované telefony dostanou lidé bez domova, pomohou jim nejen při hledání práce, komunikaci se zaměstnavatelem, úřady nebo organizacemi, jež jim pomáhají, ale i v situacích vyžadující okamžitou pomoc. Podle terénních sociálních pracovníků je situace taková, že lidé bez domova většinou mobilní telefon nevlastní.

Plzeň: Darované mobilní telefony pomohou v komunikaci s lidmi bez domova
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

Právě na tuto potřebu zareagovalo Středisko křesťanské pomoci a připravilo kampaň I tvůj starý telefon může zlepšit život. Jejím cílem je oslovit Plzeňany a vyzvat je, aby darovali své staré mobily, které budou předány lidem bez domova. Každý, kdo má doma funkční nepotřebný mobilní telefon, ho může v průběhu června a července přinést do obou poboček Turistického informačního centra města Plzně – na náměstí Republiky 41 nebo na Palubě Hamburk u hlavního vlakového nádraží.

„V terénu Plzně pracujeme s lidmi bez přístřeší v podstatě každý den. Často si nám stěžují, že jim chybí mobil. Nemohou s námi komunikovat, nemohou vstát včas na setkání nebo do práce a když jim není zdravotně dobře, nemají si jak zavolat pomoc. Zároveň i já vím, kolik mobilních telefonů mají moji přátelé a rodina doma, jen tak v šuplíku,“ řekl Martin Hruška, pracovník Střediska křesťanské pomoci Plzeň a autor tohoto projektu.

Majitel mobilního telefonu by měl před darováním vymazat všechna uložená data, ideálně tak, že mobil dá do takzvaného továrního nastavení. Zkontrolovat by měl také to, zda v mobilu není stará SIM karta nebo datová karta a především, zda mobil stále funguje. Důležité je, aby byla baterie mobilu funkční a displej nebyl tak zničený, že by se s mobilem nedalo spolehlivě zacházet.

Středisko křesťanské pomoci Plzeň počítá s tím, že SIM karty si pořídí na své náklady sami lidé bez přístřeší, ale je připraveno i na to, že v ojedinělých případech jim bude SIM karty darovat. Mobily budou také označeny, aby nebylo možné je výhodně prodat.

„My tuto akci velmi vítáme, protože umožní lidem bez domova komunikovat s úřady i sociálními pracovníky organizací, které jim pomáhají i díky podpoře Magistrátu města Plzeň. Bez mobilu je jen velmi těžké svoji sociální situaci měnit. Skoro každý úředník chce číslo na klienta, každý zaměstnavatel také,“ doplnil Jakub Václavů, vedoucí oddělení sociálního začleňování plzeňského magistrátu.

Ročně se v České republice prodá kolem čtyř a půl milionu mobilních telefonů a 98 % Čechů starších 16 let má svůj mobilní telefon. Na sto domácností pak připadá více než dvě stě mobilů, což může znamenat, že někde leží pět milionů telefonů bez užitku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Chemický postřik proti plevelu

13:37 Kolín: Chemický postřik proti plevelu

Město Kolín informuje své obyvatele o harmonogramu chemického postřiku proti plevelu.