Plzeň: Depo hostilo festival o dobru

19.03.2022 20:13 | Tisková zpráva

Konference, zaměřená na sdílení zkušeností, dobrých příkladů a novinek, ale i radostí a strastí, které dobrovolnictví přináší, se konala v pátek 18. března 2022 v plzeňské kreativní zóně DEPO2015.

Plzeň: Depo hostilo festival o dobru
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Setkání s názvem Jak chutná DOBROvolnictví zprostředkovalo zájemcům řadu důležitých informací a konkrétních dobrovolnických příběhů. Dopolední část se zaměřila na novinky v legislativě, formy podpory dobrovolnictví ze strany státu a samosprávy, na sdílení zkušeností z managementu a koordinace nebo na firemní dobrovolnictví. Odpoledne zástupci vybraných organizací z celého Plzeňského kraje prezentovali konkrétní příběhy.

Odbornou konferenci zahájil primátor Plzně Pavel Šindelář s dalšími hosty. „Na dobrovolnictví je stále co zlepšovat a vy jste toho dobrým příkladem. Uspořádali jste dnešní setkání, sdílíte své zkušenosti i nápady a chcete tuto složitou a v posledních letech intenzivní práci posunovat dál. To je důležitý signál pro naši společnost. Potkali nás totiž dvě významné události – pandemie covidu-19 a konflikt na Ukrajině. I vzhledem k nim si myslím, že Češi mají dobrovolnictví v srdci a neprokazují to jen v těžkých situacích, ale i ve chvílích, které nejsou na první pohled vidět,“ řekl Pavel Šindelář.

Podstatu samotného dobrovolnictví připomněla náměstkyně primátora Eliška Bartáková, do jejíž gesce spadá i oblast sociálních věcí. „Domnívám se, že za slovy dobrovolník a dobrovolnictví je daleko víc, než jen pomoc druhým. Za těmito pojmy stojí zejména lidé, kteří mají velké srdce a není jim lhostejné, jak se daří ostatním. Přinášejí radost do života především seniorům, dětem, nemocným a všem, kteří jejich pomoc potřebují,“ uvedla Eliška Bartáková.

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69688 lidí

Kromě dalších hostů z vedení Plzeňského kraje přítomné ve videopříspěvku pozdravili bývalý primátor Plzně a současný ministr kultury Martin Baxa a ministr vnitra Vít Rakušan.

Vedle osobní účasti se mohli on-line na konferenci připojit zájemci ze všech regionů země i odkudkoli na světě. Až do 16 hodin byl program streamován například ZDE.

Odborně zaměřená konference se konala v rámci dvoudenní akce Dny dobrovolnictví v Plzeňském kraji, která kromě pátku nabídla program i v sobotu 19. března. Široká veřejnost se v DEPO2015 mohla seznámit s tím, co to vlastně dobrovolnictví je, co přináší a kde všude pomáhá. Během dvou dnů se setkali dobrovolníci, jejich koordinátoři, zástupci přijímajících i vysílajících organizací, klienti, podporovatelé, studenti, představitelé státní správy, regionální i místní samosprávy s těmi, kteří buď zatím vůbec netušili, co to vlastně dobrovolnictví je, nebo váhali, zda se zapojit, ať jsou to soukromé osoby (studenti, rodiny, senioři), nebo firmy a jiné organizace, stávající i budoucí filantropové.

Sobotní program začal v kreativní zóně v 10 hodin, a především pro dospělé byly připraveny akce jako Language Café, tedy formát nenásilné výuky cizího jazyka nad šálkem dobrého nápoje, výstava fotografií, dokumentující dobrovolnické aktivity, nebo tržiště čili prostor, kde dobrovolnické organizace z celého kraje představily atraktivním způsobem své aktivity budoucím dobrovolníkům. Doprovodný edukativní a zábavný program s názvem Na cestě malého DOBROvolníka potěšil především děti. A milovníci dobrého jídla už jistě tuší, že dny dobrovolnictví se v sobotu spojily s oblíbeným festivalem pouličního jídla DEPO Street Food Market.

Akci uspořádalo Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM jako Regionální dobrovolnické centrum Plzeňského kraje za podpory města Plzně a dalších subjektů a organizací.

Více informací je najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: PV

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Dronaři vylepšili aplikaci mapující dopravní nehody, nově ji nasnímají ve 3D

16:09 Plzeň: Dronaři vylepšili aplikaci mapující dopravní nehody, nově ji nasnímají ve 3D

S ještě lepší aplikací, mapující dopravní nehody, přišli plzeňští dronaři. Crash Inspektor, jak se v…