Plzeň: Dostanou se Loosovy interiéry mezi Evropské dědictví?

11.03.2015 21:16

Loosovy interiéry v Plzni by mohly být v příštím roce zapsány na seznam Evropského dědictví. V národním kole o jejich nominaci za Českou republiku rozhodla odborná porota. Přesvědčil ji nejen význam života a tvorby světoznámého architekta Adolfa Loose, ale také svědectví, které prostřednictvím osobních příběhů tehdejších majitelů bytů ilustruje hodnotu místa v kontextu evropských dějin a uchovávání společných evropských hodnot, jako jsou svoboda, demokracie a dodržování lidských práv.

Plzeň: Dostanou se Loosovy interiéry mezi Evropské dědictví?
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Velice kladně byla porotou ohodnocena kvalita zpracování přihlášky, která představila Loosovy interiéry nejen jako turistický produkt, ale zároveň jako místo vhodné pro využití v oblasti vzdělávání a kultury.

„Už jenom postup z národního kola podtrhuje význam a hodnotu, kterou Loosovy interiéry v rámci evropských dějin a společného evropského kulturního dědictví mají. Kromě prvotřídního designu průkopníka moderní architektury Adolfa Loose představují svědectví o tragických událostech evropských dějin, kterými musely evropské národy projít, které je třeba si neustále připomínat,“ říká náměstek primátora Martin Baxa.

„V uplynulých dvou letech město a jeho partneři udělali s ohledem na uchování a zpřístupnění Loosových interiérů veřejnosti velký krok kupředu, nicméně s ohledem na jejich turistický a kulturní potenciál je třeba značku Adolf Loos Plzeň dále rozvíjet. Označení Evropské dědictví samo o sobě sice nepřináší žádné finanční výhody, nicméně představuje značnou prestiž,“ vysvětluje Zuzana Koubíková, ředitelka organizace Plzeň – TURISMUS.

Předat k vyhodnocení evropskému panelu porota zároveň čtyřmi z pěti hlasů doporučila přihlášku Arcidiecézního muzea v Olomouci. O tom, zda některé ze dvou nominovaných míst za Českou republiku označení Evropské dědictví opravdu získá, rozhodne v Bruselu na přelomu tohoto roku 13členný panel nezávislých odborníků jmenovaných Evropským parlamentem, Evropskou radou, Evropskou komisí a Výborem regionů roku.

Plzeň - TURISMUS provozuje Loosovy interiéry v Bendově 10 a Klatovské 12 a zároveň marketingově zaštiťuje připravované prohlídkové trasy, na jejíž spuštění spolupracuje s majitelem Domu Brummelových a do budoucna také se Západočeskou galerií v Plzni.

Označení Evropské dědictví je určeno pamětihodnostem, které sehrály významnou roli v dějinách Evropy či při budování Evropské unie, mají symbolickou hodnotu pro Evropu a mohou občanům EU napomoci získat poznatky o společném kulturním dědictví, evropských dějinách, demokratických hodnotách a lidských právech. Vzniklo jako mezivládní inciativa 17 evropských zemí včetně České republiky v roce 2006.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

22:09 Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

Jihlava slavnostně otevřela nový kulturní klenot Masarykova náměstí, Stříbrný dům s číslem popisným …