Plzeň: Dům U Matky Boží ve Veleslavínově ulici bude zrekonstruovaný

02.05.2018 8:40

Plzeňští zastupitelé schválili poskytnutí dotace na rekonstrukci měšťanského domu čp. 56 U Matky Boží ve Veleslavínově ulici 10 ve výši 250 tisíc korun. Bude restaurováno sousoší Marie Matky Boží a adorujících andělů, dojde k opravě fasády a nadsvětlíku vstupních dveří a výrobě repliky vstupních dveří parteru průčelí v rámci dokončení obnovy uličního průčelí domu.

Plzeň: Dům U Matky Boží ve Veleslavínově ulici bude zrekonstruovaný
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Měšťanský dům z roku 1907 byl realizován podle návrhu architekta Ladislava Skřivánka stavitelem Josefem Špalkem. Uliční průčelí domu s eklektickou asymetricky koncipovanou fasádou, členěnou kordonovou a korunní římsou řešenou v kombinaci secesních a goticko-renesančních prvků s dochovanou jedinečnou sgrafitovou a sochařskou výzdobou je umělecky a památkově velmi hodnotný,“ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa.

V roce 2017 majitelka nemovité kulturní památky realizovala odbornou opravu uličního průčelí v části nad parterem včetně restaurování sgrafitové výzdoby. Stav sochařské výzdoby, omítek a kamenného obkladu soklu, nadsvětlíku a vstupních dveří je špatný a vyžaduje jejich odbornou opravu a v případě dveří jejich výměnu za repliku. Náklady na provedení obnovy parteru průčelí včetně restaurování sochařské výzdoby, opravy fasády a nadsvětlíku vstupních dveří a výroby repliky vstupních dveří činí 452 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…